Volt egyszer egy filmes blog...

MovieMánia

Need for Speed - Száguldás, Mustang, Szerelem......

2014. március 16. - Nikosssz

történet.png

Tobey (Aaron Paul) tehetséges autószerelő, aki csapatával szupergyors versenyautókat épít és versenyeztet. A csőd széléről próbálja megmenteni garázsát, amiért vonakodva, de mégis összeáll a gazdag, és arrogáns ex-NASCAR pilótával, Dino Brewsterrel (Dominic Cooper). Már majdnem megköti az év üzletét az egyik autókereskedővel, Juliaval (Immogen Poots), amikor egy illegális versenyen Dino átveri, és Tobeyt emberölés vádjával ártatlanul elítélik. Két évvel később, a frissen szabadult Tobey eltökélt szándéka, hogy bosszút áll Dino Brewsteren, aki csapdába csalta, és rács mögé juttatta őt. Egyetlen cél vezérli, hogy elintézze az autóversenyzőt, méghozzá a hírhedt De Leon futamon. Ám ahhoz, hogy időben befusson a versenyre, minden létező akadályt le kell küzdenie a keleti parttól egészen a nyugati partig. Szupergyors verdájával hasít az utakon, míg nyomában a zsarukkal, és Dino embereivel csak hűséges csapatában és a leleményes Juliában bízhat. Segítségükkel Tobey felrúg minden lehetséges szabályt, és bebizonyítja, hogy aki szenvedéllyel versenyez, az csakis győztesként kerülhet ki. Mert nála a szerelem, a bosszú, és benzin együtt pörgeti fel a motort.Vélemény.png
Tegnap a fülem hallatára bőgtek fel a motrok, és elhoztak egy olyan színvonalú filmet amire nagyjából számítottam. Azért tartogatott pár kellemes meglepetést, de pár csalódást is. Azért összességében több volt a pozitív, mint a negatív. Mindenesetre, sikerült úgy kijönnöm a moziból, hogy a DVD megjelenés után ez ismételten megnézésre fog kerülni, de nem 3D-ben, ugyanis ez a funkciója a filmnek az egyik negatívum. Egyszerűen nem tudom, miért is oda a 3D, hiszen nem igazán vannak olyan jelenetek amibe kellene, a sötét részeknél pedig egyenesen húzta a szemem. A sötét jelenetekkel további rossz lépést találtam, mert túlságosan átestek a ló túloldalára, és nagyon elrontották a kontrasztot. Még jó, hogy a film 95%-a világosban játszódik.

Lássuk magát a történetet. Igazán észre lehet venni, hogy a film nem ezt a szempontot tekintette elsődlegesnek, ugyanis a lehető legprimitívebb sztorit kaptuk, amit egy ilyen filmhez kapni lehet. Sokkal inkább repültek rá arra amiről szólnia kell a filmnek, a Versenyekre. Nagyon nagy előnyt jelentett, hogy 98%-ban  a szereplőink az autókban ülnek, esetleg repülőben. Na szóval, pár történeti kivetni való. Az eleje fele megpróbálkoztak egy drámai szállal, és az egyik szereplőt elveszítjük. Őszintén a szereplő egy olyan alak volt, akit nem nagyon tudtunk sajnálni. Ebből adódik, hogy nem is lehetett átérezni azt a bosszúvágyat amire az egész film alapját építik. Ennél a jelenetnél sokkal jobban szívembe markolt a gyönyörű Koenigsegg Agera R típusú kocsi darabokra törése, még ha tudom, is, hogy üvegszálas másolat volt. Na szóval ebből adódik, hogy Toby bosszút akar állni, Dino-n. Ezért meg is ígéri neki, hogy ha a versenyen úgy jár mint Pete (aki az elején meghal), akkor nem megy vissza érte. Ennek ellenére mégis! További apró túlzásokba estek néhol, de nem olyan mint, a legújabb F&F filmben felbukkanó Super Toretto. Olyasmikre gondolok, hogy a katonai börtönben kérnek egy iPad-et erre a tiszt ott tartja nekik, hogy nézhessék a versenyen történő eseményeket. A végére azért szépen lezárták a filmet, és mindenki happy! 

Mitől féltem először? Őszintén azt kell mondjam, attól, hogy olyan lesz mint a halálos iramban filmek. Bár azokat is szeretem, azt be kell vallanom, hogy mára már nem a versenyzésről szólnak, sokkal jobban belemászik az akcióba. Tartottam tőle, hogy a népszerű játékból is csinálnak egy ilyen jellegű filmet, de szerencsére tévedtem, ugyanis itt ténylegesen maradtak nagyjából abban a témában amiben kellett. Scott Waugh rendező, itt is megállta a helyét. Korábban elég reálisan mutatta be a katonák akcióját az Act of Valor c. filmben, és itt is próbált nagyjából a realitás talaján maradni. Kicsit furán hatott, ahogyan a filmben a 370 km/h-s sebességekről beszéltek, de utánanézve az elméleti végsebesség tényleg ennyi. (apropó Act of Valor.. Kíváncsi vagyok ki veszi észre a reklámot benne! :D)

Lássuk a kocsikat és a látványt.  Eleinte elindulunk pár régebbi típusú izomautóval, mint pl. a 69-es Ford Gran Torino, 68-as Chevy Camaro és 66-os Pontiac GTO. Ebben a versenyben bármennyire jó volt, nem tetszett a vágás, talán mert túl sűrűre sikeredett. Viszont egyes jelenetei nagyon jól összelettek dobva ennek is. Ezután jön a kocsi, amit a film nagyobb részében láthatunk. Nagyon precízen összedobott kis  Ford Shelby  GT500 amiből állítólag a Ford 7 darabot legyártott speciálisan csak a NFS Movie kedvéért. A végére pedig jönnek a modern szuperkocsik, amiknek a nyomatékuknál, csak az áruk nagyobb! Itt 6 szuper verda versenyzik a győzelemért, mégpedig ezek: Bugatti Veryron, Koenigsegg Agera R, Lamborghini Sesto Elemento, GTA Spano, McLaren P -1. Ezeket a remek járgányokat ripityára törik, és ezzel sok autóbolond szívét is. 

Az egyes jelenetek hűen tükrözték a játékban fellelhető eseményeket. Nálam például, a jelenet amikor próbálják elűzni a csajt, és őrült vezetésbe kezdenek a városban, az teljesen felidézte a játékban felhasznált Free Run cuccot, amiben a városban rohangálhatunk kedvünkre. Aztán a rendőrök semmiből való felbukkanása is teljesen átadta a játékban levő kergetőzést is. Szóval azt kell mondjam eléggé hű maradt a játékhoz, és nem estek át, lövöldözős akciófilmbe. 

A színészekről pár szót. Én a Breaking Bad óta nagyon bírom Aaron Pault, ezért nem úgy ültem le, hogy ˝Úristen nem találtak egy normális szereplőt˝, hanem teljesen korrektnek véltem a választást, még ha nem is egy nagydarab izomagyat találtak a menő főszerepre. Amit a sorozatban hozott, azt itt is, és nagyon jól át tudta érezni a megtört bosszútól fűtött autóversenyző szerepét. Aztán  ott volt Dominic Cooper, akit az Amerika Kapitány Stark-ja ként nagyon nem bírtam több filmjét meg nem láttam, de ebben teljesen korrekt arculatot mutatott. Az ilyenek lennének a neki való szerepek.  Imogen Poots az aki eleinte egy olyan karakter mutat, amit legszívesebben lecsapna az ember, de ahogy telik az idő egészen meglehet őt kedvelni!  Scott Mescudi, akit talán többen ismernek úgy mint Kid Cudi, ő az aki szállítja a poénokat a film játékideje alatt, és nagyon jól is áll neki. 

Egészen remekre sikerült film lett, ami nem egy nagy történetet mutat be, de olyan körítést ad mellé, amit elvárunk egy autóversenyzős filmnél. Remek poénok, sőt 1-2 ijesztgetős jelenettel megspékelve, a végeremény nem más mint: NEED FOR SPEED!Pontok.pngimdb.png7,4/10sajat.png8,5/10Borító.pngElőzetes.png

Elég sok helyen el tér a filmben látható jelenetektől!.. :D

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekesjatekok.blog.hu/api/trackback/id/tr395864511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása