Volt egyszer egy filmes blog...

MovieMánia

Gravitáció - Az év leglátványosabb filmje

2013. október 26. - csak Porter

2013: A sci-fi éve. – Valahogy így vártuk ezt az évet, abban bízva, hogy jobbnál jobb sci-fiket habzsolhatunk kifulladásig. De nem váltották be a filmek a hozzá fűzött reményeket, mert az impozáns felhozatalból csupán pár film ütötte meg az ”élvezetes” szintet.

Április elején kaptuk A burok című filmet, de valami hatalmas kotyvasz lett, pár hétre rá jött a Feledés, ami visszaadta a reményt, majd a Star Trek: Sötétségben nagyot ütött, és elhittük, hogy ez tényleg a sci-fi éve lesz. A Föld után a vártnál jóval gyengébb lett, Az acélember odavert, de sem a Tűzgyűrű, sem az Elysium – Zárt világ nem tartotta ezt a szintet.

És mégis egy olyan film viszi el az év sci-fije címet, amelyikre nem sokan gondoltunk volna. A Sandra Bullock és George Clooney főszereplésével készült túlélős sci-fi, mind a kritikusokat, mind a nézőket megnyerték. Nem tagadom a végeredmény pazar, a látvány odaver, a feszültség meg egyre csak nő.

történet.png

Három asztronauta a Földtől távol épp a Hubble teleszkópot javítják, amikor megérkezik a villámgyors sebességgel száguldó űrszemét és szanaszét tör mindent, ami az útjába kerül. Egy asztronauta rögtön meg is hal, így már csak ketten maradnak, Matt és Ryan. 90 perc múlva megint jön az űrszemét, és addig hőseinknek át kell jutniuk egy másik űrállomásra, különben úgy járnak, mint harmadik társuk…

Vélemény.png

A film egy 17 perces vágatlan jelenettel kezdődik, ami már rögtön elvarázsol. Ez a gyönyörű szép jelenet tökéletesen megteremti a film hangulatát, és bemutatja hőseink lassú és meghitt munkáját az űrben, mígnem megtörténik a katasztrófa, ami közben egy perc nyugtunk sem lehet, mivel másodpercenként csapódik az arcunkba valami, és ekkor érzed úgy, hogy te is a film részesévé válsz.

Ami még hatalmasat üt, az a hangeffektek. Ugye az űrben nincs hang, és ezt a készítők remekül kihasználták. Legtöbbször csak a színészek hangját lehet hallani, vagy a rádiót, ami az elején szól, de a kisebb-nagyobb robbanásokat egyáltalán nem, és ez nagyon hatásos a filmben. Persze Steven Price remekbe szabott zenéi végig kísérik a jeleneteket, ami ad még egy kis pluszt.

Nem tagadom, hatalmas moziélmény volt. Elejétől a végéig lekötött, izgultam a főszereplőkért és végre a 3D-nek is volt értelme. Az egyedi kameramegoldások nagyon szépek voltak, és a színészek is jók, persze tőlük nem is vártunk mást. A film bevételileg is jól muzsikál, így reméljük, több saját ötleten alapuló ilyen film fog készülni még.

Pontok.png

imdb.png

8.6/10 

sajat.png

8/10


Borító.png

Előzetes.png

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekesjatekok.blog.hu/api/trackback/id/tr875600131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása