Volt egyszer egy filmes blog...

MovieMánia

Spotlight: Egy jól elmesélt, szomorú és megdöbbentő történet a múltból

2016. február 17. - csak Porter

mv5bmty1nte1njg0ml5bml5banbnxkftztgwotg1mzgznje_v1_sx1537_sy679.jpg

„Ha az egész falu kell ahhoz, hogy egy gyerek felnőjön, ahhoz is az egész falu kell, hogy megerőszakolhassák.”

A Spotlight - Egy nyomozás részletei nagy eséllyel pályázik az idei év legjobb filmnek járó Oscar-díjért, hiszen minden megvan benne, ami miatt pályázhat rá: igaz történetet dolgoz fel, elgondolkodtató és merész sztori, erős színészi alakítások és egy biztos kézzel levezényelt rendezés. De vajon minden megvan benne ahhoz, hogy nyugodt szívvel a tavalyi év egyik legjobbjának tartsák?

történet.png

A valós eseményeket feldolgozó film 2001-ben történt eseményeket meséli el. Ebben az évben új főnök érkezik a Boston Globe című napilaphoz, aki máris egy kemény feladattal bízza meg az újság 4 főből álló, speciális nyomozási feladatokra szakosodott csapatát, a Spotlightot, hogy kutasson az állítólagos bostoni katolikus papok gyermekekkel szembeni sorozatos szexuális visszaélésükről. 2002 januárjától további 60 számban foglalkoztak ezekkel a borzalmas eseményekkel. Ennek a nyomozásnak a történetét meséli el a Spotlight

Vélemény.png

A választott téma alapján a Spotlight telitalálat. Múltbeli, szörnyű és nem mellesleg valós eseményeket dolgoz fel, ami anno megdöbbentette az egész világot és számtalan ember hitét rendítette meg. Azt is mondhatnánk, hogy sajnos nem csak a régmúlt eseményeit tárja a nézők szeme elé a film, hanem napjainkban is fellelhető problémákat feszeget, csak mostanra már kevesebb visszhangja van a dolognak. 

spotlight-s_070416_rgb.jpg

Amikor egy ilyen neves színészgárda gyűlik össze - mint ahogy a mostani esetben is - már csak azt az egy kérdést kell feltenni, hogy a sok remek alakítás között melyik karaktert megformáló színész játéka fog még jobban kitűnni a többieké közül? Ez esetben a főszereplő négyes közül Mark Ruffalo volt a legmeggyőzőbb. Az ő, legtöbbször már megszállottként viselkedő figurája az, ami legjobban meggyőz minket arról, hogy milyen fajta érzéseket váltanak ki az események a nyomozó újságírókból is. 

Tom McCarthy biztos kézzel vezényelte le a Spotlight mind a 128 percét és érződik rajta, hogy a rendező elejétől a végéig kezében tartotta az irányítást. Josh Singerrel közösen írt forgatókönyve perfekt módon leírja az alapos nyomozás részleteit és legfőképp a szereplők közti dialógusok dominálnak a jelenetekben.

spotlight-cover-e1448903841724.jpg

Egy valami mégis hiányzik a film egészéből. Nem elég, ha van egy fontos sztorink, amit szép, kerek dialógusokban felmondatnak a szereplőkkel. Ezeket a fontos mondatokat, jeleneteket megfelelő feszültséggel kell ellátni, ami hiányzik az egész filmből. Hiába szól arról, amiről szól a Spotlight, ha nem engedi, hogy a néző alámerüljön Boston bűnös bugyraiba és ne eressze őket 2 órán keresztül. Nagy figyelemmel kíséri a néző a vásznon látottakat, de érzelmileg csupán egy-két percekre tud hatni rá, a feszültség hiánya végett. 

Bátor és merész alkotás a Spotlight - Egy nyomozás részletei, de mégsem tud átütő és mellbevágó lenni, mint ahogy azt a film témája megkövetelné. Így viszont csak egy jól elmesélt, szomorú és megdöbbentő történet a múltból, remek színészek tolmácsolásában. 

Pontok.png

imdb.png

8.2/10

sajat értékelés.png

7/10

Borító.png

272067_1454492513_719.jpg

Előzetes.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekesjatekok.blog.hu/api/trackback/id/tr328396256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása