Volt egyszer egy filmes blog...

Joss Whedon is otthagyta a Warner/DC-t

2018. február 23. - csak Porter

joss-whedon.jpg

Joss Whedon készítette volna el a Batgirl-filmet a DCEU-ban, ám miután Zack Snyder mégsem tudta befejezni Az Igazság Ligája utómunkálatait, Whedon kapta meg a megtisztelő feladatot. A végeredmény hagyott némi kívánni valót maga után, de azután a direktor tovább folytathatta másik projectjét.

Ám tegnap Whedon egy hivatalos közleménybe jelentette be, hogy kiszáll a készülő Batgirl-filmből, mivel egyszerűen nem tudott/tud kitalálni egy jó történetet hozzá. 

breaking-keszul-a-batgirl-film-es-nem-akarki-rendezi_43s6.jpg

Új erőre kapott a Bond 25

omega_seamaster300_spectre_3.jpg

Ugyan pár hónapja már elkészült a forgatókönyv hozzá, természetesen Neal Purvis és Robert Wade (Casino Royale, A Quantum csendje, Skyfall, Spectre: A Fantom visszatér) által, de most John Hodge is ír egy változatot. 

Ez azért szükséges, mert a rendezői székbe a stúdió Danny Boyle-t akarja, ő pedig csak úgy vállalja el, ha elnyeri tetszését a szövegkönyv, Hodge pedig az a személy, aki az eddigi Boyle-filmeket is írta (Trainspotting, A part, Transz).

danny_boyle.jpg

Bréking Nyúz: Megvan a Halálos iramban spin-off rendezője? Film a Five Nights at Freddy's-ből. Komikus az új A tetovált lányban. Újabb X-Men-film? Jön a Sandman Slim-film.

the-rock-jason-statham-fate-of-the-furious-1339x669.jpeg

Az Universal stúdió David Leitch-el (John Wick, Atomszőke) tárgyal a Halálos iramban spin-off rendezésével kapcsolatosan, ahol ugye Dwayne Johnson és Jason Statham karaktere kap egy különálló filmet.

five-nights-at-freddys.jpg

A Blumhouse stúdió filmet tervez a Five Nights at Freddy's című horrorjátékból, méghozzá Chris Colombus (Reszkessetek betörők!, Harry Potter 1-2, Pixel) rendezésében. A forgatókönyvet is Colombus jegyzi, Gil Kenannal (Rém rom, Poltergeist - Kopogó szellem remake).

stephenmerchant.jpg

Stephen Merchant (Logan) komikus is csatlakozott a The Girl in the Spider's Web című A tetovált lány reboothoz. 

kittypryde-1400x1000.jpg

A Fox stúdió önálló filmet készít a Kitty Pride nevű mutánsról, aminek a munkacíme: "143". Ez utalhat, a 143. számra, amiben Pride egy horrorisztikus történetbe csöppen. A rendezésre Tim Miller (Deadpool) a kiszemelt.

sandman-slim.jpg

Készül a Sandman Slim-adaptáció is, ami egy félig ember, félig angyal főszereplőt mozgat. A rendezésre Chad Stahelskit (John Wick) kérték fel, a forgatókönyvet pedig Kerry Williamson (Hét nővér) írja.

Bright - A netflix nagy dobása


Egy világ melyben együtt élnek az emberek, orkok, tündék és valószínűen még sok más faj. Az alapfelállás az, hogy Daryl Ward (Will Smith) rendőrtársa Nicholas Jacoby (Joel Edgerton) egy ork. A rend éber őrei, nem bíznak az orkokban, főként, ha az közülük való.

Nagyjából ennyi háttérsztorival álltam neki a filmnek, így aztán nem sokat vártam tőle. Alapból egy olyan filmről beszélünk, amit nem a mozivásznakra szántak, hanem a TV képernyőkre, otthoni kényelembe nézve. Az egy másik dolog, hogy a befektetési költsége elég komoly lett. A kezdéssel párhuzamosan kapunk egy rövid világbemutatót, ami alatt Rag´N´Bone Man és Logic Broken People c. száma hatalmasat szól. A zenei világgal a későbbiekben sem volt bajom, hiszen nagyon jól lettek összeválogatva a kicsit darkosabb buddy cop film aláfestései.

A rendező nem más mint David Ayer. Az a David Ayer aki korábban az Utolsó műszakot is elhozta nekünk. A bizakodást le is lombozva ő felelt az Önygilkos osztag levezényléséért is. Híres rendezők ide, vagy oda, mindenkinek megvan a saját jól eltalált, és kissé erőltettett filmes élete. David Ayer a fent említett két film között, itt egy tökéletes arany középutat teremtett, szóval a film egy egyszernézős élvezhető alkotás lett, de nem sokáig fog megemlékezni róla a néző. Mit is várunk el a mai világ filmjeitől? A nézettséget tekintve bátran jelenthetem ki, hogy a film csúcsán jelenleg a képregényfilmek uralkodnak, és a nézők ezt is akarják: Lövések, erőszakosság és látvány! Persze én is tudok élvezni ilyen filmeket, de sajnálom, hogy szinte már csak ezek vannak terítéken.

A sztorija nem hozott semmi különöset, ugye attól eltekintve, hogy emberek és más lények élnek együtt ˝boldogan˝. A főcselekményt már az első 5 percben megkapjuk, és már tudhatjuk is mi lesz a vége. Ez a bajom a filmmel, hogy túlságosan kiszámítható minden. Nehéz újat mutatni, de néha azért jó lenne megpróbálni! Bár mindenképpen pozitívum, hogy nem egy remake vagy egy folytatás lett megint!

Will Smith színénszi játékán látni, hogy nem adott bele mindent. Nemrég tekintettem meg újra a Bad Boys c. filmet, amiben szerintem remekelt mindkét címszereplő, ehhez képest itt mintha inkább egy újoncot látnánk a nagyok asztalánál játszani, sőt igazság szerint a nagyok másik filmnek az asztalánál lehettek, mert Joel Edgerton sem élete alakítását nyújtotta, hogy Noomi Rapaceról inkább ne is beszéljek!

Mindenképpen egy élvezhető középszerű filmmel lett gazdagabb a világ, de lehet, hogy a folytatását nem erőltetném! Az ismert színészek teljesítménye eltörpül régi önmaguk mellett, és ők is csak középszerűek. Remek zenék kerültek a filmbe, de ez nem elég. Egy kikapcsolós estére jó ez, de nem fognak belőle az emberek idézgetni, mint pár klasszikusból!

Valami Amerika 3: Valami igen rossz folytatás

27248.jpg

A kétezres évek egyik legnagyobb magyar közönségsikere volt a mozikban Herendi Gábor vígjátéka, a Valami Amerika. Az azóta kultfilmmé váló komédiához azonban hat év után készült csak folytatás. A rizikó már akkor is megvolt. A későn érkező vígjátékfolytatások túlnyomórészt nem sülnek el jól, azonban a Valami Amerika 2 amellett, hogy szintén remekül sikerült, talán még jobban is működött, mint az első rész.

A készítők most látták idejét, hogy trilógiává bővítse a Várnai tesók történetét. A stáb maradt ugyan az, csupán a sztárok száma nőtt ismét, és bármennyire is pozitívan álltam a dologhoz, a kiadott előzetes azért több, mint félelmetes volt. De ezt persze foghatjuk a nem megfelelő marketingre, elvégre a második rész is jól sikerült. Mi lehet a baj?

valami_amerika_3_szineszek.jpg

A történet? Tamás és Eszter épp gyereket vár, Ákos és Timi épp dolgozik rajta, András pedig nemrég szakított Vivivel, ami miatt ismét depressziós. Eközben Bala és bandája egy másik gengsztercsapattal, Toniékkal feszülnek egymásnak, hogy megtalálják a "Bázeli vöröst", amit Alex lopott el tőlük. Végül a sors úgy hozza, hogy mindannyian börtönben kötnek ki...

Valljuk be, nem az az izmos történet, ami miatt azt gondolnánk, hogy a készítők jogosan vették elő tíz év után a Valami Amerika márkanevet. De ettől még lehetne jó a végeredmény, hiszen hány olyan filmet láttunk már, amit nem is a cselekmény, hanem a színészek vittek sikerre. Itt is lehetett volna az, de amit a Valami Amerika 3. címszó alatt kapunk az eléggé kiábrándító. 

00071151.jpeg

Kezdjük azzal, hogy ez nem egy Valami Amerika-film. Ugyan használja a jól megismert karaktereket, de csupán egy-két jelenet erejéig tartalmaz olyan dolgokat, ami miatt a néző azt érezné, hogy valóban egy Valami Amerika folytatást néz, és azok is inkább kínosak, mint szórakoztatóak.

És ez a játékidő teljes egészére ráhúzható. A poénok 90%-a nem talál be, az ismert karaktereknek ugyanaz a poénforrásuk, mint az első két részben, csak még jobban felnagyítva (Bala még többet köpköd szotyival; Timi még sötétebb, mint volt), ami így harmadszorra már inkább fárasztó, mint röhejes. 

va3jelenet.jpg

Ilyenkor minden reményünk az új karakterekben van, de egy-két kivétellel ők is mind semmilyenek. A másik gengszterbanda (László Zsolt, Gangsta, Kovács Lehel) túl van erőltetve, Pokorny Liával végül úgy elbánnak, hogy azt a legrosszabb rémálmomba sem gondoltam volna, Stohl Andrásban ott volt a potenciál, de nem használták ki, egyedül Nagy Ervin az, aki teljes mértékben ellopja a show-t mindenki elől. Rezsó nevű meleg karaktere a Valami Amerika 3 egyetlen fénypontja.

d2a7aadc564ec3579d566b3d74525a0c.jpg

A Valami Amerika mindig is erős volt a zenehasználatában, de ilyen téren sem hoz semmi újat a harmadik rész. A főcímzene bántóan semmilyen, a filmben pedig helyenként a második rész dalait hasznosítják csak újra. 

Ha a Valami Amerika 3 90 perc alatt nem idegesít fel a bántóan középszerűségével, akkor megteszi azt az utolsó 10 perc, aminél egyszerűen nem hittem a szememnek. Herendi Gábor előző filmjénél, a Kincsem-nél is a vége húzta le az egész jó végeredményt, itt viszont nem csak, hogy lehúzza, de a földön fekve belerúg és leköpi az addigi filmet. 

valami_ameika_3_02.jpg

A finálé egyszerűen olyan szinten alja a magyar filmgyártásnak, hogy azt nem lehet kibírni röhögés nélkül. Röhögünk, mivel egyszerűen nem akarunk hinni a szemünknek, hogy ezt komolyan gondolták a forgatókönyvírók. Sőt, amíg leírom ezt, eszembe jut, és ismét csak röhögök rajta. 

A Valami Amerika 3 pont az a film, ami ott van a Magyar értelmező kéziszótár Hogy ne csinálj folytatást bekezdésnél példaként feltüntetve. Szerencsére a film többnyire csak egy kínos poénokkal teletűzdelt "vígjáték", ám ami az utolsó 10 percben történik, az felér egy olyanfajta agyf*sszal, amit Hujber Feri prezentált pár hónappal ezelőtt. Lehet, az ő ötlete volt...

img_7755_honlap.jpg

Box Office 2018 - 2.-7.hét: A Fekete Párduc ötven árnyalatának szabadsága csak a Nyúl Péter nevű Ősemberen múlik, aki a Szellemek háza felé száguld A párizsi vonaton, amiből persze Nincs kiszállás

black_panther_featured-1.jpg

pár hét kihagyás után újra jelentkezik a box office, és megpróbálom egy nagyobb cikkben összefoglalni az elmúlt hat hét amerikai bevételeit.

Kezdjük a legfontosabbal, a Fekete Párduccal. Az eddigi februári csúcsot tartó Deadpool-t játszi könnyűséggel söpörte le a dobogó legfelső fokáról Wakanda királyának története. Már az előrejelzések is bivaly erős startot jeleztek elő, de még azokat is felül múlta. 192 millió dolláros nyitóhétvégéjével a harmadik legsikeresebben rajtoló Marvel-film lett, a Bosszúállók első két részét követően.

A Sony stúdió Nyúl Péter című mesefilmje kicsit elhamarkodottan lett bemutatva, valószínűleg jobb számokat hozott volna, ha Húsvét környékére időzítik. Ám ez a februári start 25 millió dollárt eredményezett, második hétvégéjén pedig már közel 50 milliót.

fiftyshadesfreed.jpg

Christian Grey és Anastasia Steel viharos kapcsolatának végső fejezete, A szabadság ötven árnyalata múlt héten kezdte meg a mozis szereplését, 38.8 millió dolláros kezdettel, ami - ahogy az várható volt - a trilógia leggyengébb számait produkálta. Tíz nap alatt már túl a 75 millión is, de a kezdeti sikerekhez képest, ez azért biztos elszomorító lehet az Universal stúdió számára.

A Jumanji: Vár a dzsungel még mindig piszok erős számokat produkál, immáron tizedik hete, és még mindig képes 7.9 millió dollárt összeszedni. Ezzel már majdnem megvan a 400 millió, csak az amerikai piacon, világszinten pedig a 900 millió, amivel a stúdió harmadik legsikeresebb darab a 007 - Skyfall és a 2002-es Pókember után.

main-one-sheet-e1518243183146.jpg

Clint Eastwood új filmje, A párizsi vonat is múlt héten mutatkozott be, ám sem a kritikusokat, sem a nézőket nem győzték meg a látottak. Kezdetnek 12.6 millió dollárt szerzett, ezen a héten pedig még plusz 7.7 millió dollárt. Az biztos, nem lesz ebből egy újabb Sully - Csoda a Hudson folyón.

A Jumanjihoz hasonlóan A legnagyobb showman is csodálatosan menetel, kilencedik hétvégéjén is 5.1 millió dollárt gyűjtött, amivel már 150 millió fölött hoz az USA-ban.

share_2.jpg

Az Ősember című stop motion mese is bemutatkozott ezen a héten, nem sok vizet zavarva. 3.1 millió dollárt szerzett.

Az útvesztő-sorozat is a hattyúdalához érkezett, amin nagyon látszott, hogy Az útvesztő: Halálkúrá-val a Young Adult adaptációk végéhez értünk. 23.5 millió dollárral kezdett pár hete, most 54 milliónál tart.

the-commuter-001.jpg

Már csak két fontosabb premier maradt. Liam Neeson újabb akciófilmje, a The Commuter - Nincs kiszállás 13.5 millió dollárral kezdett, de mostanra már a top tízbe sem került be. Valamint a Szellemek háza is hasonlóan szerepelt, 9.3 millió dolláros rajt után, hamar kikopott az élmezőnyből.

Teljes bevételi lista: (heti bevétel / amerikai bevétel / világszintű bevétel)

 1.  Fekete Párduc - 192.0 millió / 192.0 millió / 361.0 millió  (budget: 200 millió)
 2.  Nyúl Péter - 17.3 millió / 48.2 millió / 48.2 millió  (budget: 50 millió)
 3.  A szabadság ötven árnyalata - 16.9 millió / 76.1 millió / 266.9 millió  (budget: 55 millió)
 4.  Jumanji: Vár a dzsungel - 7.9 millió / 377.6 millió / 904.6 millió  (budget: 90 millió)
 5.  A párizsi vonat - 7.7 millió / 25.4 millió / 36.1 millió  (budget: 30 millió)
 6.  A legnagyobb showman - 5.1 millió / 154.5 millió / 325.2 millió  (budget: 84 millió)
 7.  Ősember - 3.2 millió / 3.2 millió / 3.2 millió  (budget: 50 millió)
 8.  Az útvesztő: Halálkúra - 2.5 millió / 54.0 millió / 240.8 millió  (budget: 62 millió)
 9.  Szellemek háza - 2.2 millió / 21.9 millió / 21.9 millió  (budget: 3.5 millió)
10. Samson - 2.0 millió / 2.0 millió / 2.0 millió  (budget: nem ismert)

Fekete Párduc: A Marvel legjobb nem szuperhősfilmje?

mv5bnzcxmja0mje3ml5bml5banbnxkftztgwoduyntq5mji_v1_sx1500_cr0_0_1500_999_al.jpg

Miután a Disney stúdió szépen sikerre vitte az elsőként bemutatott szuperhőseit, újabb és újabb karaktereket hozott be az univerzumba, töretlen népszerűséggel. Most a Marvel negyedik fázisának első filmjében, az Amerika Kapitány - Polgárháború-ban még mellékszereplőként feltűnő Fekete Párduc kapott önálló, egész estés filmet. 

A siker már előre garantálható volt, sőt, az előrejelzések hatalmas nyitóhétvégét jósoltak. 192 millió dolláros kezdése a Bosszúállók: Ultron korá-éval vetekszik, aminél már csak a 2012-es Bosszúállók volt bravúrosabb. És hogy mire ez a nagy érdeklődés? Főleg egy 18. Marvel-szuperhősfilmnél? Nem tudni. De az biztos, hogy a szuperhősök ázsiója nem mostanában fog lecsengeni...

mv5bmtc2mzg5ode1nl5bml5banbnxkftztgwntkyntq5mji_v1_sx1777_cr0_0_1777_937_al_1.jpg

Miután Wakanda királya egy merénylet áldozatává válik, fiának kell átvennie az uralmat. Wakanda látszólag egy szegény ország, ám a felszín alatt a világ leggazdagabb helye rejlik, a legújabb technikával és fegyverzettel, amit az ott bányászott vibrániumból készítenek. Miután egy ismert fegyverkereskedő kezébe kerül egy ritka wakandai fegyver, T'Challa-nak fel kell öltenie a Fekete Párduc jelmezt, hogy megvédje népe titkát...

Tavaly érkezett el az idő, hogy egyszerűen ráunjak a szuperhősfilmekre. Már Az Igazság Ligája sem hozott lázba (főleg úgy, hogy lehetett tudni előre, hogy egy hatalmas katyvasz lesz az egész), a Marvel részéről pedig a Fekete Párduc volt az, amire már nem voltam kíváncsi. A már említett Amerika Kapitány - Polgárháború-ban még jó volt a karakter, jól működött mellékszereplőként, de hogy erre a szuperhősre húzzanak fel egy egész filmet? Valahogy nem izgatott.

mv5bmtuyodawnzaymv5bml5banbnxkftztgwmjayntq5mji_v1_sx1777_cr0_0_1777_937_al.jpg

Ezen a filmhez kiadott előzetesek sem segítettek, amik egy teljesen átlagos, ezerszer látott kliséhalmazt felvonultató filmet sejtetett, de aztán végül a barátnőm rávett, hogy menjünk el rá a moziba, és mondanom sem kell, hatalmasat csalódtam a filmben, szerencsére pozitív irányba.

Mivel a Fekete Párduc nem egy szuperhősfilm. Sőt, csupán részletekben hasonlít egy Marvel-filmhez, ami hatalmas pozitívum. Persze, hasonló a film felépítése, mint az MCU-filmeknek, ám néhol megléptek olyan dolgokat is, amit nem néztem volna ki az egeres cégből.

mv5bmty0ndgymtmxmf5bml5banbnxkftztgwnjayntq5mji_v1_sx1500_cr0_0_1500_999_al.jpg

Ryan Coogler merész MCU-filmet készített. Amellett, hogy egy tökéletesen megálmodott és felépített világgal gazdagította a Marvel-univerzumot, egy remek királydrámát is prezentál, természetesen modern köntösbe öltöztetve, valamint remekül megírt karakterekkel a főszerepben. 

A címszereplő T'Challa meglepően jól van ábrázolva. Egy nép uralkodója, mégis végig emberi tud maradni, teljesen hű népéhez és családjához; és még a bosszút is félre tudja tenni, ha érdekei nem ezt szolgálják. Karakterét leginkább Amerika Kapitányéhoz tudnám hasonlítani.

mv5bmjmxota5nzixm15bml5banbnxkftztgwmzuyntq5mji_v1_sx1500_cr0_0_1500_999_al.jpg

A főhős ellenfelét alakító Michael B. Jordanben pedig az univerzum legjobb gonoszát (persze Loki mellett) üdvözölhetjük. A karakter nem merül ki annyiban, mint az MCU legtöbbje: nem egy "elpusztítom a világot, mert gonosz vagyok" figura. Épp ellenkezőleg: Erik szintén nagyon jól fel van építve, megvan a motivációja, és ha eszközei bármennyire is durvák, legtöbbször meg tudjuk érteni, miért teszi azt, amit. Ehhez pedig Jordan nagyon erős játéka párosul.

A látvány mellett az akciójeleneteket kell még kiemelnem. Ugyan az első pont nem valami jó, a többi eléggé bravúrosan van megkomponálva. Az Amerika Kapitány-filmek után talán ebben a legerősebbek a harci jelenetek, ami nem is csoda, hiszen Coogler ezelőtt a remek Creed: Apolló fia című boxfilmben már megmutatta, mennyire ért hozzá.

mv5bmja4nzc4mtcxml5bml5banbnxkftztgwnzaxntq5mji_v1_sx1777_cr0_0_1777_773_al.jpg

A Fekete Párduc az egyik legkevésbé tipikus Marvel-film. Ryan Coogler egy izgalmas akciófilmbe oltott királydrámát készített, ami nem csak remekül megírt karakterekkel, de káprázatos látvánnyal is szolgál. Ahhoz képest, hogy semmit nem vártam tőle, simán a jobb MCU-filmek között a helye.

mv5bmtc4nzu5ndewmf5bml5banbnxkftztgwmtexntq5mji_v1_sx1777_cr0_0_1777_937_al.jpg

Luke Evans emberrablásra adta a fejét: 10x10-trailer + poszter

10x10-crop.jpg

Egy férfi elrabol egy nőt, majd bezár egy 10x10-es szobába, de az egész mögött valami szörnyű titok lapul. Az előzetes bár rövid, de elég jól össze van rakva, hogy felkeltse azok figyelmét, akik egy izgalmas thrillerre vágynak.

A főszerepben Luke Evans (A lány a vonaton, A szépség és a szörnyeteg) és Kelly Reilly (Kényszerleszállás). A forgatókönyvet Noel Clarke (Brotherhood) írta és Suzi Ewing rendezte.
Amerikai bemutató: 2018. április 13.

10oistter.jpg

Bréking Nyúz: Ő lesz az új Joker? Mégsem lesz Halálos fegyver 5.? Újra Jézus bőrében. Alakul az új Doktor Dolittle színészgárdája. DiCaprio Da Vinciről készítene filmet.

bca9e2da2.jpg

Leonardo DiCaprio után most Joaquin Pheonixet pletykálják az önálló Joker-film címszerepére. Lehet belőle valami, mivel a színész már találkozott is Todd Phillips rendezővel

lethal-weapon-rankings.jpg

Richard Donner rendező nem sok esélyt lát arra, hogy a Warner Bros. stúdió zöld utat adjon a Halálos fegyver 5-nek, pedig mind Mel Gibson, mind Danny Glover benne lenne a dologban.

mel-gibon-jim-caviezel-passion-of-the-christ.jpg

Mel Gibson javába készíti elő A passió folytatását, és most az is kiderült, hogy Jézust ismét Jim Caviezel fogja alakítani.

000373_hero.jpg

Komoly nevekkel bővült a The Voyage of Doctor Dolittle. A címszereplő ugye Robert Downey Jr. lesz, hozzá csatlakozott még Antonio Banderas, Emma Thompson, Ralph Finnes és Tom Holland, valamint még Michael Sheennel tárgyalnak egy esetleges szerepről. 2019-ben mutatják be.

1920.jpg

Leonardo DiCaprio Leonardo da Vinci-ről tervez filmet készíteni. A forgatókönyvet már el is kezdte írni John Logan (Skyfall), méghozzá Walter Isaacson életrajzi könyve alapján.