Volt egyszer egy filmes blog...

Örökség: A gyász maga a horror

2018. június 16. - csak Porter

mv5bodcwmzi4mju4mf5bml5banbnxkftztgwmjc4mzi2ntm_v1_sx1334_cr0_0_1334_999_al.jpg

Az év eleji Sundance Filmfesztiválon bemutatott Örökség hatalmas pozitív visszhangot kapott és egyes újságírók még addig is elmentek, hogy az új évezred Az ördögűző-jévé kiáltsák ki. Aztán megérkezett az első előzetes, ami annyira bravúros lett, hogy minden horrorrajongó legszívesebben már akkor rohant volna a moziba megnézni.

Ari Aster író-rendező bemutatkozó filmjeGraham családról szól, akiket súlyos veszteség ér: meghal a nagymama. A temetés után pedig egyre baljósabb dolgok kezdenek el történni velük, amelyek később tömény borzalomba torkollanak...

hereditary_1_photo_courtesy_of_a24.jpg

Az Insidious: Az utolsó kulcs, a Ghostland - A rettegés háza és a Hang nélkül után ismét egy remek darabbal gazdagodott a horror műfaja, ám Ari Aster másképp közelíti meg a félelemkeltést. Egész egyszerűen fogott egy mindennapos témát - ezúttal a gyászt - és arra épített fel egy két órára húzott lázálmot

Amint vége lett a filmnek, az agyam folyamatosan pörgött, próbálta feldolgozni a látottakat és úgy vettem észre, hogy napról napra egyre jobban tetszett az, amit az Örökség-től kaptam. Okos horrorfilm, nem vitás, ami nem fél elmenni egy kicsit művésziesebb irányba, hogy aztán a végén otthagyjon minket a szakadék szélén, minden jótól megfosztva. 

mv5bmjexode2odk1m15bml5banbnxkftztgwoty4mzi2ntm_v1.jpg

Már az említett Hang nélkül is egy olyan horrorfilm volt, ami nem félt sokszor inkább egy családi drámaként funkcionálni, és igazából ezt teszi az Örökség is, csak sokkal mélyebben és keményebben.

Ari Aster ezt az érdekes történetet első filmes létére nagyon profin meséli el. A film egésze alatt úgy játszik a néző idegeivel, mint a karmester a zenekarral. Iszonyú nyugtalanító végig, mind képileg, mind zeneileg, valamint nem szorul arra sem, hogy néhol, elvétve egy-egy jump scare-rel hozza a frászt az emberre. 

mv5bmtg0mtq2nte1n15bml5banbnxkftztgwmzc4mzi2ntm_v1_sy1000_cr0_0_1498_1000_al.jpg

Lassú, de mégis remek tempóban halad előre a cselekmény, hogy a kezdeti drámai helyzetből végül egy olyan rémálom szülessen, amit nem felejt el a néző. A horror-jelenetek remekül fel vannak építve: szép lassú vágások váltják egymást, hogy aztán valami olyat tárjon a szemünk elé, amit még a legrosszabb rémálmainkban sem látnánk viszont. Ez kérem szépen: a színtiszta horror. 

És ami miatt még jobban kiemelkedik az átlag horrorfilmek közül az Örökség, a színészi játék. A családanyát alakító Toni Collette talán még sosem volt ilyen jó. Zsigeri játéka egyszerűen kikezdhetetlen, végig ott van benne az a bizonyos kettősség, amit a szerep megkövetel. 

mv5bnjk2ywfky2ytmtq4ny00ntkylwfim2utmzzmnwzhyjnmotzixkeyxkfqcgdeqxvynzawmtc4oty_v1.jpg

Collette mellett pedig Alex Wolff az, aki hatalmas felfedezése a filmnek. Rég láttam ennyire hiteles alakítást horrorfilmben, minden egyes megmozdulása természetesnek hat, és némely jelenetnél szinte tökéletesen visszaadja azt az őszinte viselkedést, ami valójában történhet.

Nem lesz könnyű menet az Örökség, de az biztos, hogy a megnézése után még sokáig emlékezni fogunk rá. Ari Aster rendezői debütálása erős darabra sikerült, amit a pazar színészi játék még magasabbra emel. Eddig simán az év horrorfilmje! 

hereditary-is-set-to-release-friday-june-8th.jpeg

Bréking Nyúz: Ismét nő lehet Bond ellenlábasa. Jöhet a Dr. Szöszi 3.? Ő rendezheti az új Ágyúgolyó futam-ot. Ők az esélyesek Willy Wonka szerepére. Alakul a Dr. Doom-film?

helena-bonham-carter-ad_01.jpg

Egyes híresztelések szerint Helena Bonham Carter-rel tárgyalnak a 25. Bond-film főgonoszának eljátszásáról. Ez azt jelentené, hogy 1999 után 20 évvel ismét nő lehet James Bond ellenfele.

letoltes.jpg

Két év múlva, 2020. februárjában érkezik a Dr. Szöszi harmadik része, természetesen Reese Witherspoon-nal a főszerepben. Épp az első rész forgatókönyvíróival (Kristen Smith & Karen McCullah) tárgyalnak.

letoltes_1.jpg

A Warner stúdió Doug Liman-t szeretné megszerezni a tervezett Ágyúgolyó futam remake-jének rendezői székébe. Eddig Etan Cohen (Keményítőkúra) és Rawson Marshall Thurber (Központi hírszerzés) volt a kiszemelt.

letoltes_2.jpg

Ha már Warner, akkor Willy Wonka-nak is készíteni szeretnének egy előzményfilmet. Ezra Miller, Ryan Gosling és Donald Glover közül valamelyiküket szeretné a stúdió.

on-cb682_drdoom_m_20170331202620.jpg

Noah Hawley elárulta, hogy befejezte a készülő Doktor Doom-film forgatókönyvének első változatát.

Karácsony tolvaj - A Grincs #2. előzetes

Az Illuminaton és a Universal Pictures 9. közös projektjük ként a Dr. Seuss által írt klasszikust a Grincset hozzák tető alá. A Grincs egy lény amely fő küldetésének érzi, hogy meglovasítsa a Karácsonyt. Egy nap aztán egy kislány segít neki megérteni a karácsony szellemét, és meggátolja tervében. Az előzetes alapján ez nagyon jól is elsülhet, hiszen kellően poénos, és jópofa. A figurát Benedict Cumberbatch szólaltatja meg. Amerikában a mesét novembertől vetítik, a magyar verzió valószínűleg pár nap eltéréssel érkezik. Nem is húzom tovább, nézzétek az előzetest.


grinch.jpg

Íme Tim Burton újabb mesefilmje: Dumbo-teaser trailer + poszter

mv5byzq0mzayyjqtzgrlys00mzcxltk3njktmdgwnwflmzi2mja3xkeyxkfqcgdeqw1yb3nzzxi_v1.jpg

Jövőre kerül bemutatásra az élőszereplős Dumbo-film, ami talán a jobban várt Disney-feldolgozások között van a Guy Ritchie-féle Aladdinnal. Ehhez jött egy másfél perces ízelítő, ami engem eléggé elkapott, mind képileg, mind hangulatilag

A főszerepben Colin Farrell, Eva Green, Michael Keaton, Danny DeVito és Alan Arkin. A forgatókönyvet Ehren Kruger (A szomszéd, A kör, Transformers-folytatások) írta, a rendezésre pedig Tim Burton-t kérték fel. 
Amerikai bemutató: 2019. március 19.

dumbo-poszter.jpg

Jövőbeli tervek a Warner/DC-nél

dceu.png

A Marvel és a DC moziverzum leginkább abban tér el egymástól, hogy míg az előző egy remekül megszervezett filmes univerzumot építget már 10 éve, addig az utóbbinál sajnos pont az ellenkezője látszik. Fájó is ezt látni (főleg nagy DC-fanként), de mindig van remény...

Ezúttal Walter Hamada producer vette szárnyai alá a DCEU-t, aki eddig a Warner stúdióhoz tartozó New Line Cinema-horrorfilmeket (Démonok között-franchise, Az) is sikerre tudta vinni. A THR pedig szerzett pár információt a jövőbeli tervekkel kapcsolatosan.

ackwaman.jpg

Idén decemberben érkezik a James Wan által rendezett Aquaman, aminek előzetesét már páran láthatták és nagyon pozitívak voltak a vélekedések. Egy víz alatti kalandfilmként jellemzik.

Jövő áprilisban mutatják be a Shazam!-ot, David F. Sanderg rendezésében, amit pedig inkább egy visszafogottabb, családiasabb darabként tartanak számon. 

mv5bodg2ymu5zjktn2nhyi00n2uwltg4ngitngzhzdk3nwvjntbkxkeyxkfqcgdeqxvymtgzodq3mti_v1.jpg

A napokban kezdődött el a Wonder Woman folytatásának, a Wonder Woman 1984-nek a forgatása, az első részt is sikerre vivő alkotógárdával, amihez ki is dobtak két képet.

mv5bmty1mdq0mjmxnl5bml5banbnxkftztgwotcznza3ntm_v1.jpg

mv5bmjmznjyxntqxnf5bml5banbnxkftztgwntcznza3ntm_v1.jpg

Volt már szó a Joker eredetét bemutató, 80'-as években játszódó verzióról, amit Todd Phillips rendezne, a producere pedig Martin Scorsese lenne. Elvileg Joaquin Phoenix fogja alakítani a címszereplőt, a gyártási költség egy visszafogott 55 millió dollár, és ha minden jól megy, akkor már ősszel forgatnák is. Ám ez nem tartozna bele a DCEU-ba, hanem egy másik, különálló univerzumba. 

Valamint egy másik Joker-film is előkészületi fázisban van, amiben ismét Jared Leto játszaná a bohócherceget. Valószínűleg ez a DCEU-ba tartozna, pont úgy, mint a Suicide Squad - Öngyilkos osztag

the-flash-5120x2880-ezra-miller-justice-league-2017-4k-8k-9686.jpg

2020-ra pedig tervben van a Flash-film, Ezra Millerrel a főszerepben, valamint az Éjszakai játék című filmet is összehozó John Frances Daley & Jonathan Goldstein duóval a fedélzeten. Viszont valószínűleg mégsem a Flashpoint-sztorit dolgoznák fel, hanem inkább egy könnyedebb hangulatú mozit készítenek, amolyan Vissza a jövőbe stílusban.

Matt Reeves pedig elkészült a The Batman forgatókönyvének első változatával, amiben Bruce Wayne fiatalkora lenne a középpontban, így valószínűleg mégsem Ben Affleck játssza a főszerepet. 

gallery-1474456727-batman-ben-affleck.jpg

A Démonok között legsötétebb fejezete?: The Nun-teaser trailer + poszter

mv5bmty0mju2mjg0n15bml5banbnxkftztgwodmwnza3ntm_v1_sx1777_cr0_0_1777_744_al.jpg

A Démonok között 2-ből megismert apáca kapott most egy eredetsztorit, csakúgy, mint öt éve az Annabelle nevű baba. A történet szerint egy romániai kolostorban öngyilkos lesz egy apáca, majd ezt az esetet próbálja kinyomozni egy pap és egy apácanövendék. A másfél perces ízelítő alapján annyi biztos, jump scare-ből most sem lesz hiány.

A főszerepben Taissa Farmiga (American Horror Story), Demián Bichir (Aljas nyolcas), Bonnie Aarons (Démonok között 2) és Bordán Lili (Könyvklub). A forgatókönyvet Gary Dauberman (Annabelle 2: A teremtés, Az) írta és Corin Hardy rendezte.
Magyar bemutató: 2018. szeptember 6.

mv5botywmdmzodk0nf5bml5banbnxkftztgwndi3mta3ntm_v1_sy1000_cr0_0_674_1000_al.jpg

 

Szerelemre hangszerelve: A Star is Born-trailer + poszter

mv5bzjgxode0ytctnda2ni00ytjllwjlnditntg4zjnhowvimdc2xkeyxkfqcgdeqxvynzuxnjcwmtm_v1.jpg

Az Oscar-díjra jelölt Bradley Cooper ezúttal a kamera másik oldalán is kipróbálta magát, mivel legújabb filmjében, a Csillag születik-ben nem csak a főszerepet alakítja, de a forgatókönyvbe is besegített, valamint a rendezői székbe is beült. A sztori szerint egy idősödő country-énekest alakít, aki aztán új szerelme képében találja meg a boldogságot.

Cooper mellett a popénekesnő, Lady GaGa kapta a főszerepet. A történetből már három film is készült (1937-ben, 1954-ben és 1976-ban). Meglátjuk Cooper hogy álmodta vászonra a sztorit. 
Amerikai bemutató: 2018. október 5.

star_is_born_xlg.jpg

Irány a Hold!: First Man-trailer + poszter

mv5bmty5ntm4njy3nv5bml5banbnxkftztgwnty2mdg2ntm_v1_sx1777_cr0_0_1777_664_al.jpg

A friss Oscar-díjas Damien Chazelle a Whiplash és a Kaliforniai álom után Neil Amstrongról forgatott filmet, ami a 60'-as évekbeli munkáját követi nyomon, egészen a Holdra szállásig. Az első előzetes alapján pedig most sem fog hiányozni a rendezőtől megszokott, tapintható feszültség.

A főszerepben Ryan Gosling, Claire Foy, Kyle Chandler, Jason Clarke, Corey Stoll (A Hangya), Patrick Fugit (Majdnem híres) és Pablo Schreiber (13 óra: Bengázi titkos katonái). A forgatókönyvet pedig Josh Singer (A Pentagon titkai) írta, méghozzá James R. Hansen könyvéből.
Magyar bemutató: 2018. október 18.

first_man_xlg.jpg

Box Office 2018 - 23.hét: 8 Hotel Artemis - Az évszázad öröksége

poster.jpg

Ezen a hétvégén is blockbuster nélkül maradtak az amerikaiak, míg nálunk már nyitott a Jurassic World: Bukott birodalom. Odaát a női Ocean's-film, egy kritikus kedvenc horrorfilm, valamint egy akció-thriller kapott helyet a mozitermekben. 

Ezúttal a női csapatot felsorakoztató Ocean's 8 - Az évszázad átverése szerezte meg az első helyet, méghozzá 41.5 millió dolláros rajttal. Anno a George Clooney-s trilógia is ennyivel kezdett, és itt sem rosszabbak a kritikák és a nézői visszajelzések. A gyártási költségét biztos visszahozza már otthon.

Második helyre szorult vissza a Solo: Egy Star Wars-történet, ami a harmadik hétvégéjén 15.2 millió dollárt tudott zsebre tenni, ám a nemzetközi 313 milliós eredményét biztos nem teszi ki a polcra a Disney.

Egész szépen csökken viszont a Deadpool 2, ami a most szerzett 13.7 millió dollárjával már 278 milliónál tart otthon, világszinten pedig már 655 milliónál. 

Ezen a héten mutatkozott be a kritikusok által már agyonajnározott Örökség, ami az A24 stúdiónak 13 millió dollárt hozott a konyhára, így már három nap alatt 3 millióval többet hozott, mint amennyibe az egész film került.

Nem járt ilyen jól viszont a Hotel Artemis, ami szintén egy kisebb premier volt a héten, ám mégis csak 3.2 millió dollárt tudott összeszenvedni, ami nem túl fényes eredmény, tekintve, hogy 15 millió volt a budget.

Teljes bevételi lista: (heti bevétel / amerikai bevétel / világszintű bevétel)

 1.  Ocean's 8 - Az évszázad átverése - 41.5 millió / 41.5 millió / 54.1 millió  (budget: 70 millió)
 2.  Solo: Egy Star Wars-történet - 15.2 millió / 176.1 millió / 313.4 millió  (budget: 250 millió)
 3.  Deadpool 2 - 13.7 millió / 278.7 millió / 655.7 millió  (bugdet: 110 millió)
 4.  Örökség - 13.0 millió / 13.0 millió / 13.5 millió  (budget: 10 millió)
 5.  Bosszúállók: Végtelen háború - 6.8 millió / 654.7 millió / 1.999 milliárd  (budget: 300 millió)
 6.  Sodródás - 5.1 millió / 21.7 millió / 22.8 millió  (budget: 35 millió)
 7.  Könyvklub - 4.2 millió / 56.9 millió / 56.9 millió  (budget: 10 millió)
 8.  Hotel Artemis - 3.2 millió / 3.2 millió / 3.2 millió  (budget: 15 millió)
 9.  Upgrade - 2.2 millió / 9.2 millió / 9.2 millió  (budget: 5 millió)
10. A partiállat - 2.1 millió / 50.3 millió / 59.6 millió  (budget: 30 millió)

Ennyi sztárt még sosem vonultatott fel Quentin Tarantino

mv5bnwywn2qzymqtn2i0mc00ywnkltg3odgtmtbkoddmmgm3njcwxkeyxkfqcgdeqxvynte0nda4mjq_v1.jpg

Mondhatni, Quentin Tarantino jövőre érkező filmje, a Volt egyszer egy Hollywood már akkor a 2019-es év egyik legjobban várt filmje volt, amíg még semmit sem tudtunk róla. Aztán kiderült a sztori és hogy Leonardo DiCaprio és Brad Pitt lesz a főszereplő, amitől már egyből eldobtuk az agyunkat.

Pár hónappal később aztán megtudtuk, hogy Kurt Russell, Michael Madsen és Tim Roth is csatlakozott, valamint Burt Reynolds neve is felmerült egy szerep kapcsán. Mostanra Reynolds és Margot Robbie szereplése megerősítésre került, ahogy Al Pacino, Emile Hirsch, Dakota Fanning, Damian Lewis, James Marsden, Timothy Olyphant, Clifton Collins Jr. és Zoë Bell neve is.

mv5bzwuyotu3mdutnjnizi00nzfmltlknzktzgzkmjfimgrlmzy3xkeyxkfqcgdeqxvynjuwnzk3ndc_v1_1.jpg