Volt egyszer egy filmes blog...

Szárnyas fejvadász 2049: Hajszál híján tökéletes

2017. október 18. - csak Porter

tumblr_static_26osk19e9qck84sgcwogsw88w.jpg

1982 nyarán az amerikai mozikba került egy sci-fi - nevezzük Blade Runner-nek -, ami eléggé nagyot hasalt a mozipénztáraknál, köszönhetően Steven Spielberg új filmjének (E.T. - A földönkívüli), amire viszont tódult a nép. Ám az idő múlásával egyre többen fedezték fel a Szárnyas fejvadászt, sőt, egyre nagyobb elismerésre tett szert és ma már igazi kultfilmként van számon tartva.

Ridley Scott nemcsak egy régi klasszikusához tért vissza (A nyolcadik utas: a Halál), hanem 35 éves sci-fijéhez is, aminek forgatókönyvét ismét Hampton Fancher írta, a rendezést pedig maga helyett az utóbbi évek legjobb filmjeit szállító Denis Villneuve-re (Fogságban, Sicario - A bérgyilkos, Érkezés) bízta.

blade-runner-2049-cars_1.jpg

A folytatás 30 évvel később játszódik. 2049-re a világ még ridegebbé vált, a régi replikánsokat viszont még mindig a Szárnyas fejvadászok iktatják ki. K ügynök is egy közülük, aki viszont egy olyan rejtélyre bukkan a nyomozása közben, ami megrengetheti az egész világot...

Bevallom őszintén, sosem voltam nagy rajongója az eredeti Szárnyas fejvadásznak. Ennek ellenére elismerem az értékeit és tisztában vagyok vele, hogy az a film akkoriban nagyon újszerűnek hatott, mind látványvilágában, mind mondanivalójában. Ezért is voltam kíváncsi, hogy korunk egyik legjobb rendezője mit tud kezdeni ezzel az univerzummal.

blade4.jpg

Ahogy kiderült, elég sok mindent. Egyúttal megtartotta az előd legnagyobb értékeit és tovább is tudta fokozni azt. Mondanom sem kell, hogy látványilag elképesztő a film, de még a sci-fi műfajon belül is. Roger Deakins munkája ismét bámulatos. Olyan nézni a jeleneteket, mintha egy múzeumban gyönyörködnél a szebbnél szebb festményekben.

Ehhez pedig hozzájön még Benjamin Wallfisch és Hanz Zimmer közös szerzeménye és a néző szinte eksztázisba esik, olyan moziélményben részesül. Ezt az élményt leginkább a Dunkirk-hez vagy A visszatérő-höz tudnám hasonlítani. Mondhatni, erre találták ki a mozit. 

blade3.jpg

Viszont senki se várjon egy pörgős akciófilmet tőle (mint ahogy azt az előzetesek sejtetik), mivel hangulatát és tempóját tekintve leginkább egy nagyon drága művészfilmre emlékeztet a Szárnyas fejvadász 2049. A jelenetek többsége nagyon lassú, kimért és precízen kivitelezett.

Cselekményében sem hasonlít egyetlen nagyobb szabású mozifilmre sem Denis Villneuve rendezése. Hiszen egy nyomozást követhetünk végig 164 percen keresztül, ami eléggé lassú folyású, de amikor kell, maximumra tudja tekerni a feszültséget. Valamint külön kiemelést érdemel a film szerelmi szála, rég láttunk már ilyen szép és érzelmes pillanatokat. 

blade-runner-2049-ryan-gosling-ana-de-armas.jpg

A színészek egytől egyig jól teljesítenek, de mégis csak Ryan Gosling az, aki tudta magából hozni a maximumot. Egyszer sem játssza túl a szerepét, sőt a játékidő majdnem egészében a visszafogottság jellemzi, csak egyszer robban, de akkor beleremeg a mozi és kirázza a hideg a nézőt.

A Szárnyas fejvadász 2049 az utóbbi évek egyik legjobb sci-fije. Nemcsak hogy minden egyes képkockájával lenyűgöz, de zenéjével is mély nyomot hagy benned. A cselekmény ugyan lassú, néhol már eléggé művészi, de mégsem tudod levenni a szemed a vászonról több, mint két és fél órán keresztül. Ritka pillanatok egyike, de a folytatás sokkal jobban sikerült az elődjénél. Hajszál híján tökéletes film. 9/10

5b90606dad8490b867592814855e7632_1.png

Király. Hős.: Black Panther-trailer

mv5bmtc2mzg5ode1nl5bml5banbnxkftztgwntkyntq5mji_v1_sx1777_cr0_0_1777_937_al.jpg

Íme az első előzetese a jövőre érkező Fekete Párduc-nak. Még nyáron adták ki a teasert, ami nem igazán győzött meg, és most is ugyan ez a helyez. Míg a szuperhős az Amerika Kapitány: Polgárháború-ban tetszett, még mindig azt érzem, hogy egy egész estés filmet azért nem néznék meg róla. De remélem pozitívan csalódok.
Magyar bemutató: 2018. február 15.

Box Office 2017 - 41.hét: Boldog Halálnapot, külföldi!

hdd-moviepagebanner-5940cfc795404-1.png

Jason Blum cége újabb sikert könyvelhet el, hiszen a Boldog Halálnapot! is beállt a Széttörve és Tűnj el! után a sikerhorrorok sorába. Ezúttal is alacsony a gyártás (kevesebb, mint 5 millió), és három nap alatt egy erős 26.5 millió dollárt szedett össze, amivel már több, mint ötszörösét visszahozta.

Második helyre esett vissza a Szárnyas fejvadász 2049, ami viszont eléggé gyengén szerepel a bevételi listán. A hétvégén 15.1 millió dollárt gyűjtött, tíz nap alatt pedig csak 60 milliónál tart. Elég kevés ez egy 150 milliót felemésztő sci-fitől.

Jackie Chan is csinált egy Elrabolva-filmet magának. A The Foreigner 12.8 millió dollárral startolt, ami inkább közepes eredménynek mondható. Valószínűleg a 35 millió az USA-ban meglesz, világszinten viszont hasít, főleg Kínában.

Teljes bevételi lista: (heti bevétel / amerikai bevétel / világszintű bevétel)

 1.  Boldog Halálnapot! - 26.5 millió / 26.5 millió / 31.5 millió  (budget: 4.8 millió)
 2.  Szárnyas fejvadász 2049 - 15.1 millió / 60.6 millió / 158.6 millió  (budget: 150 millió)
 3.  The Foreigner - 12.8 millió / 12.8 millió / 101.2 millió  (budget: 35 millió)
 4.  Az - 6.1 millió / 314.9 millió / 630.6 millió  (budget: 35 millió)

 5.  Hegyek között - 5.7 millió / 20.5 millió / 30.2 millió  (budget: 35 millió)
 6.  Barry Seal: A beszállító - 5.4 millió / 40.2 millió / 112.1 millió  (budget: 50 millió)

 7.  Kingsman: Az Aranykör - 5.3 millió / 89.7 millió / 286.7 millió  (budget: 104 millió)
 8.  A LEGO Ninjago-film - 4.3 millió / 51.6 millió / 97.0 millió  (budget: 70 millió)
 9.  My Little Pony: A film - 4.0 millió / 15.5 millió / 26.1 millió (budget: nem ismert)
10. Viktória királynő és Abdul - 3.1 millió / 11.3 millió / 41.1 millió  (budget: nem ismert)

Wind River - Gyilkos nyomon

˝A farkas nem a balszerencsés szarvast kapja el, hanem a gyengét!˝

Azt hiszem a filmre magában a gyenge kifejezést nem nagyon lehet használni. Egy nagyon korrekt nyomozós filmet kaptunk, amit ráadásul megtörtént események alapjára építettek. Kezdésképpen kapunk egy monológot, ami nagyon megtetszett. Utána jön a film fő témája, ami egy meggyötört lányt jelent aki véresen omlik össze a sötét éjszakában a havas mezőn. A sztori innentől apránként bontakozik ki nagyon lassan, így a gyanúsítottak listája sem lebeg a szemünk előtt, hanem a legutolsó pillanatig rejtve marad előttünk ki, mit tett, és miért. A film játékideje alatt a néző egyfajta érdekes szorongást érezhet, az alapot szolgáltató történetnek, és a film közben feltárt dolgoknak hála. Így tehát a forgatókönyvíró Taylor Sheridan, aki a Sicarot és a Préri urait is elhozta, ezt is a sikeresek közé könyvelheti el. 

mv5bmtu5mtg3ndy3nl5bml5banbnxkftztgwnde0mzixmti_v1_sy1000_cr0_0_1718_1000_al.jpg
A képi világ nagyon jól szemlélteti, milyen is lehet egy nyomozás ott ahol csak a fehérséget látjuk, és néha-néha megtöri ezt egy kisebb erdős rész. Az operatőri munkát amit Ben Richardson (Csillagainkban a hiba) vezényelt csak dicsérni lehet. Ezt a kis látványvilágot már csak a kellemes és passzoló hangok teszik még kifinomultabbá, és szerethetőbbé.

mv5bndeymtmzngetytuwyy00yzdjlthhyjktmgmzmjexndcxnjcyxkeyxkfqcgdeqxvynjkxmzgzodu_v1.jpg
A filmet még eladhatóbbá a főszereplők teszik. A főszereplő páros nem először játszik együtt, hiszen mindkét színész tagja a Marvel világának, és mindketten szerepeltek a Bosszúállók filmekben. Jeremy Renner egyedül is elvinné a filmet, mert a karakteréhez igazodva egyszerűen jó nézni amit csinál. Komor arccal játssza végig a szerepét, ahogy ebben a műben azt tenni kellett neki. Egyszerűen nem is tudnék mást elképzelni erre a szerepre. Sajnos, Elizabeth Olsen a bosszúállók Skarlát boszorkánya nekem nem passzolt be. Az itteni karakterét nem érzem úgy, hogy kellőképpen ki tudta használni, és játékával a film többet veszít, mint amennyit nyer. Jon Bernthal pedig Jon Bernthal. Kíváncsi lettem volna, hogy teljesít az alkotásban, ha egy kicsit több szerepet kapott volna, de így sajnos semmi maradandót nem alkotott.

mv5bn2viotixzdytndixnc00zjm3ltk2y2qtotlhytvlmdi4zmm1xkeyxkfqcgdeqxvynjkxmzgzodu_v1_1.jpg
Lényegében, nem bánom, hogy megnéztem a filmet, és ajánlani is fogom a stílus kedvelőinek, mert korrekt film a nyomozós krimiken belül. Jóval lassabb, mint az átlag, de az igaz története miatt már érdemes megnézni!

Női fronton is erősít a The Irishman

anna_paquin_5-3840x2160.jpg

Már eddig is a jövő év egyik legjobban várt filmje volt a Martin Scorsese által rendezendő The Irishman, köszönhetően a bivalyerős szereplőgárdának (Robert De Niro, Al Pacino, Joe Pesci, Harvey Keitel, Jesse Plemons, Jack Huston) és most egy újabb remek névvel bővült a gárda

Ezúttal a női fronton kapott erősítést a stáb, méghozzá Anna Paquin személyében, aki már első filmszerepével (akkor még 11 évesen) Oscar-díjat nyert a Zongoralecke című filmmel, de szerepelt az Amistad, a Séta a Holdon című filmekben, valamint ő volt Vadóc az X-Men-franchiseban. Legutóbb pedig 7 évadig volt a főszereplője a HBO True Blood - Inni és élni hagyni című vámpírsorozatának.

anna-paquin-true-blood.jpg

The Snowman - Vérfagyasztó hangulat


Nagy érdeklődés övezte
a Jo Nesbø regényét feldolgozó Hóember c. filmet, hiszen már az előzetese is, és a szereplőgárdája is egy jó kis nyomozós krimit ígért be. De vajon mennyire sikerült betartani ezt az ígéretet? Sikerült tényleg olyan vérfagyasztóra alkotni a hangulatát a filmnek, mint arra számítottunk a meglévő információkból? Ezt a kérdés nézője válogatja, de az én válaszom egy egyértelmű igen. Míg a legtöbb kritikus lehúzta a filmet, számomra bőven megugrotta a közepes szintjét!

Tovább

Készül az új The Addams Family

addams_family_fi_1.png

Már jó pár éve terveznek egy új Addams Family-t, méghozzá animációs formában. Sokáig úgy volt, hogy Tim Burton fogja rendezni olyan 3D stop motion animációval, mint A halott mennyasszony vagy a Frankenweenie volt, ám a rendező végül otthagyta a projectet.

A forgatókönyv már elkészült Pamela Pettler (A halott mennyasszony, Rém rom, 9) által, és most az új rendezőt is megtalálták. A direktori székbe Conrad Vernon foglal helyet, aki eddig olyan animációs filmet csinált, mint a Shrek 2, a Szörnyek az űrlények ellen, a Madagaszkár 3 vagy a Virsliparti

conrad-vernon.jpg

Bréking Nyúz: Jön a Csúcsformában 4? Luc Besson már új filmen dolgozik. Új kiszelemelt az Akira rendezésére. Mégsem készül el az új Disney mese. Megvan a női főszereplő a Hugh Hefner-filmnél?

rush-hour-3-comedy.jpg

Jackie Chan elárulta, hogy a napokban fognak összeülni a rendezővel és Chris Tuckerrel, hogy átbeszéljék a készülő Csúcsformában 4-et.

luc-besson-4.jpg

Luc Besson visszatér a kisebb költségvetésű filmekhez. A következő munkája egy akciófilm lesz, Anna címmel és olyan nevek fognak feltűnni benne, mint Helen Mirren és Luke Evans.

taika-waititi-01_w710_h473_2x.jpg

Már jó pár éve készül a Warner stúdiónál az Akira amerikai változata, eddig nem sok előrelépéssel. Az eddigi rendezők mellett újabb esélyes lehet, méghozzá Taika Waititi (Hétköznapi vámíprok, Thor: Ragnarök), aki elmondta, hogy ő a mangát adaptálná, eddig ismeretlen ázsiai színészekkel.

gigantic_first_look_still.jpg

A Disney stúdió úgy döntött, nem folytatja tovább a már jó pár éve készülő Gigantic című meséje készítését, ami az Égig érő paszuly történetét mesélte volna el.

margot-robbie-felismerhetetlen-770x470.jpg

A készítők Margot Robbie-t szeretnék megszerezni a készülő Hugh Hefner-film női főszerepére, ahol ismét együtt játszhatna Jared Letoval a Suicide Squad - Öngyilkos osztag után.

Bréking: The New Mutants előzetes


Megkapta előzetesét a jövő év áprilisában érkező X-Men folytatás is. A trailer elég megosztóra sikerült. Teljesen új szereplők, teljesen új mutánsok és teljesen új műfaj. Szerintem az X-men széria egyik részéhez sem hasonlítható a látottak alapján. Inkább mondanám egy különálló mutánsos gyenge horror filmnek. Jövő tavasszal kiderül, milyen lett!