Volt egyszer egy filmes blog...

MovieMánia

Elit játszma: Mintha egy Martin Scorsese filmet néznénk

2018. február 07. - csak Porter

1_-a_hjalglgev1luqghocqg.jpeg

Az Oscar-díjas forgatókönyvíró, Aaron Sorkin szakmája egyik legjobbja. A 90'-es években az Egy becsületbeli ügy című színdarabját adaptálta filmvászonra, majd később olyan remek darabok forgatókönyvét írta, mint a Social Network - A közösségi háló, a Pénzcsináló, vagy a Steve Jobs.

Molly Bloom története is azon sztorik közé tartozik, amik remek alapanyagot nyújtanak egy Sorkin-féle forgatókönyvhöz. Meg is látta benne a lehetőséget az 56 éves író, ám ezúttal nem elégedett meg csupán a forgatókönyvvel, ő maga rendezte meg az Elit játszmá-t.

mv5bzmvmnmuzyzctnte1ns00n2e1ltk4owitmgjjn2q5owizzjq0xkeyxkfqcgdeqxvymzq2nzcxotk_v1_sy1000_cr0_0_1498_1000_al.jpg

Molly Bloom igazi zseni. Nem elég, hogy szép és okos, de fiatalon már olimpikon volt. Ám egy váratlan baleset miatt felhagyott a sporttal és egy nagymenő titkárnőjének állt, aki kisebb pókerjátszmákat szervezett. Eltanulva a dolgot, Molly később olyan illegális pókereket szervezett, ahol nem csak neves színészek, de az orosz maffia néhány tagja is megjelent...

Mindig érdekes látni, ha egy forgatókönyvíró rendezésre adja a fejét. Tavaly például remekül teljesítette ezt az akadályt Taylor Sheridan, aki az év egyik legjobb filmjét csinálta meg a Wind River - Gyilkos nyomon című debütálórendezésében. Idén pedig az Elit játszma az, ami hivatkozási pont lesz erre a jelenségre. 

mv5bmtyznjczmtkym15bml5banbnxkftztgwodcymziymzi_v1_sy1000_cr0_0_1498_1000_al.jpg

Sorkin ugyanis rendezőként is olyan energikus, mint forgatókönyvíróként. Már a nyitópercek is erről árulkodnak, ami rögtön berántja a nézőt és a következő 140 percben csak néhányszor lassít le, addig pedig a dinamikus vágásoké és a pörgős szövegeké a főszerep. Nem akarom a zseniális jelzőket dobálni, de sokszor ugrott be Martin Scorsese stílusa a filmet illetően, ami elsőfilmes direktorként nem kis teljesítmény.

Az ilyen "felemelkedés és bukás" történetekkel sokszor az a baj, hogy túl hosszúak. Nézed a közel három órás filmeket, de a végére már elfogy a lelkesedés, és arra gondolsz, hogy ezt sokkal feszesebben is el lehetett volna mesélni. Szerencsére Sorkin nem esik ebbe a hibába, ez a 140 perc elég hamar eltelik, és mégis benne van minden, ami szükséges.

mv5bowq2yjeyyzctzwm2yy00nmjjltk4owmtnzdhzjazngq4zjawxkeyxkfqcgdeqxvymzq2nzcxotk_v1.jpg

Kicsit féltem, hogy számomra kevésbé lesz érdekes, mivel nem igazán vagyok jártas a pókerben, de az okos forgatókönyv megoldja, hogy Mollyval együtt te is el tudd sajátítani az alapokat, és szerencsére nem is traktál tele a film élvezhetőségén túleső információáradattal. 

Az Elit játszma egy remekül elkészített életrajzi dráma, ami pörgős tempójával, na meg remek színészek tolmácsolásában egy igazán szórakoztató alkotás, még úgy is, ha nem vagy annyira képben a pókervilágban.

mv5bztc1mthhzwutntk2ns00mwfhlwfjyjitzmjmmdk2zdkzote0xkeyxkfqcgdeqxvymzq2nzcxotk_v1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekesjatekok.blog.hu/api/trackback/id/tr7613587643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása