Volt egyszer egy filmes blog...

MovieMánia

A Setét Torony: Mintha egy izgalmas sorozat első része lenne

2017. augusztus 24. - csak Porter

the-dark-tower-box-office.jpg

„A feketébe öltözött ember a sivatagon keresztül menekült, a harcos pedig követte..."

Nagyjából mindenki hallott már A Setét Toronyról. Ez Stephen King regényfolyama, amit 1982-től kezdődően 2012-ig írt meg összesen 8 novellában. A művek adaptálására már 2007-ben megkezdődtek az előkészületek, akkor még a Lost – Eltűntek alkotópárosa, J.J. Abramssal és Damon Lindeloffal az élen. Ám végül túlságosan is tisztelték az alapanyagot, így ők passzolták a lehetőséget.

2009-ben az Universal stúdióhoz kerültek a jogok, ahol Akiva Goldsman és Ron Howard szeretett volna filmtrilógiát és hozzá két évados sorozatot készíteni belőle, Javier Bardemmel a főszerepben, ám a stúdió nem szándékozott olyan sok pénzt beleölni a projectbe.

mv5bztm1ntbmyjatnjaxzi00mmu0lwjknjmtmzg0mwvizgu5ytfixkeyxkfqcgdeqxvyndyxmzk4mda_v1_sx1777_cr0_0_1777_745_al.jpg

Később a Sony stúdióhoz kerültek a jogok, akik a mű egyik nagy rajongóját, Nikolaj Arcelt (Egy veszedelmes viszony) bízták meg a rendezéssel, míg a főszerepekre Idris Elbát és az akkor friss Oscar-díjas Matthew McConaugheyt sikerült megszerezni, amivel rajongók százait haragították magukra.  

Ám a Sony sem akart túl sokat költeni rá, így be kellett érni 60 millió dolláros gyártási költséggel és 95 perces játékidővel, ami valljuk be, egy ekkora monstrumú blockbusterhez képest nevetséges számok. A végeredménnyel maga Stephen King is meg volt elégedve és a rendező is lelkes maradt a további filmek készítésére. Ha lesz tovább…

mv5bmtq5njgynzytmgvmns00ywe1ltgxyzetzdu3zjm3ztcxn2qxxkeyxkfqcgdeqxvyndyxmzk4mda_v1_sx1777_cr0_0_1777_744_al.jpg

Ugyanis végignézve A Setét Toronyt igazából azt kaptuk, amire előre számítottunk. Egy lehetőségekben gazdag történetet, izgalmas karaktereket és egy nagyszerű világot, amiben kedvünk támadna elveszi, ám mire élvezni tudnánk őket, véget ér a film. Ugyanis a 95 perces játékidő ehhez nagyon kevés.

Minimum a másfélszerese vagy a duplája kellett volna ahhoz, hogy ebből egy szépen felépített, kerek – vagy legalábbis korrektül félbehagyott – alkotás váljon. Most azonban úgy érezzük magunkat, mintha egy izgalmas sorozat első részét láttuk volna, csak nem lesz folytatás. Vagy ha maradunk a filmeknél, akkor azt mondanám, hogy ez A Gyűrűk ura: A gyűrű szövetsége, csak éppen addig tart, amíg Frodóék találkoznak Aragornnal.

mv5bmzbhyzi0owitzwy0mi00nmjilthkzwytn2jjnwi3nwvlndbixkeyxkfqcgdeqxvyndyxmzk4mda_v1_sx1777_cr0_0_1777_795_al.jpg

Pedig a történet tényleg izgalmasan indul: Adott egy különc srác, Jake, aki rémálmaiban és látomásaiban egy másik világról fantáziál, ahol egy fekete ruhás férfi próbálja meg elpusztítani a Setét Tornyot, ami fenntartja az egyensúlyt a különböző világok között. És ott van A harcos, aki szintén a Tornyot szolgálja. Ám rövidesen kiderül, hogy ez nem csak fantáziálgatás…

Az a vicces, hogy pont az működik legjobban a filmben, amit a rajongók élből elutasítottak már az előkészületek során: a főszereplők. Ők azok, akik próbálják menteni a menthetőt és játékukkal kicsit feljebb tornázni a színvonalat. Ha nem olvastad a regényeket, akkor Idris Elba remek választásnak tűnik a revolvert forgató magányos harcos szerepére, míg Matthew McConaughey szemlátomást szinte minden egyes percében lubickol a veleéig romlott Walter bőrében.

mv5bmtuxmjy0mzmzmf5bml5banbnxkftztgwndy4mjcwmzi_v1_sx1500_cr0_0_1500_999_al.jpg

Ugyan a könyveket nem olvastam, de a film jól közelíti meg a cselekményt azzal, hogy a tizenéves Jake-t teszi meg a film főszereplőjének és az ő szemén keresztül csöppenünk bele ebbe a varázslatos világba.

Az elképzelés jó lenne, de a kivitelezés azért hagy némi kívánnivalót maga után. Ugyanis pont ezen a téren vall kudarcot A Setét Torony. Az alkotók remekül kitalálták a film kinézetét, mindegyik helyszínben meg van a potenciál, ám a speciális effektekre már nem maradt annyi pénz, hogy ez a vásznon jól nézzen ki.

mv5bmjkymzuyotgynf5bml5banbnxkftztgwmdy4mjcwmzi_v1_sx1500_cr0_0_1500_999_al.jpg

És ugye a töménység. Sajnos ugyan az a hiba fedezhető fel benne, mint tavaly a Warcraft: A kezdetekben. Remek maga a világ, érdekesek a karakter, csupán idő nincs rá, hogy kibontsák azt megfelelően. Leginkább csak a gyors darálás marad belőle, ami miatt a néző csak kapkodja a fejét, hogy mégis mi, hol, merre?!

A Setét Torony adaptálása sokkal jobban működött volna egy nagyobb tévécsatorna sorozataként, amolyan Trónok harca stílusban, mint hogy belesűrítsenek mindent egy 95 perces mozifilmbe. A végeredmény ugyan egész jó, olyan 6/10 és már most nézném a második részt, de összességében: A főszereplők jók, a történet izgalmas, csak épp időnk nincs rá, hogy ezt kiélvezhessük.

mv5bymnkzwvmzgutngvjni00mguzlwezntatnjeymje0y2e5zjnixkeyxkfqcgdeqxvyndyxmzk4mda_v1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekesjatekok.blog.hu/api/trackback/id/tr7012777480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása