Volt egyszer egy filmes blog...

MovieMánia

Az éjszaka törvénye: Ben Afflecknek nem megy a gengszterkedés

2017. február 22. - csak Porter

livebynight-1280-1481748782227_1280w.jpg

„Azt akarom, hogy úgy védjétek az ajtót és a lépcsőt, mint a római kib*szott légiósok." 

Ben Affleck mostanában eléggé elfoglalt a DC képregényfilmekkel, ám közben azért akad egy kis ideje a saját projectjeire is. lyen például negyedik rendezése, Az éjszaka törvénye, ami Denis Lehane 2012-ben kiadott regényén alapszik. 

Mivel Leonardo DiCaprio végül nem vállalta el a főszerepet, így azt is magára vállalta Affleck, aki immár nem csak rendezőként és forgatókönyvíróként, de színészként is szerepet vállalt a filmben. Eddig csak kiváló, vagy jó filmekkel büszkélkedik a bostoni direktor, ám az új próbálkozása valahogy félre ment. 

mv5bzgqzzjc0mgutytk3ni00otlilthlotytzjg1zte3zwjkmtfkxkeyxkfqcgdeqxvynjuwnzk3ndc_v1_1.jpg

Kezdve azzal, hogy Ben Affleck túlvállalta magát. Már a saját maga által jegyzett forgatókönyvvel is bajok vannak, mivel a 129 perces játékidőbe olyan sok cselekményt akart belesűríteni, hogy az végül egy nagy katyvasszá állt össze. A legtöbb jelenet nincsen rendesen felépítve, nincs íve és nincs megfelelően kibontva, így mire elkezdene beindulni a cselekmény, hirtelen belekezdenek egy másik történet mesélésbe.

Ehelyett sokkal jobb lett volna, ha inkább rövidebb és egy-egy érdekesebb felvetésre koncentrálnak, mint például, hogy a főszereplő bűnöző, míg az apja a helyi rendőrfőnök, vagy a Klu-Klux-Klán adta bonyodalom, ám ezek csupán tized részét képezik a film cselekményének.

mv5bmjixndczmju2m15bml5banbnxkftztgwmda0nju4mdi_v1_sx1500_cr0_0_1500_999_al.jpg

De ami a legrosszabb, az maga a szövegkönyv. Nem olvastam az eredeti regényt, de kötve hiszem, hogy Denis Lehane olyan dialógusokat írt a regényében, mint amilyen itt van. Az a helyzet, hogy legtöbbször olyan nevetséges mondatok hagyják el a karakterek száját, hogy azt maga Ben sem gondolhatta komolyan. Tipikusan abba a hibába esik, hogy valami nagyon mélyet akar mondani, de végül csupán Coelho-szintű idézetekre futja. 

Sajnos Affleck színészként sincs a helyzet magaslatán. Legtöbbször faarccal, mindenféle színészi manírt nélkülözve játssza el Joe Caughlin karakterét, és inkább hasonlít egy bájgúnárra, mint egy kemény gengszterre. De nem jártak jobban a többi színészek sem, mivel kivétel nélkül mindenki felesleges ebbe a filmbe.

live-by-night-11_1.jpg

A legtöbbjük csupán 10-20 percig vannak jelen a vásznon és akkor is olyan vékony, papírmasé karaktereket kell alakítaniuk, hogy arra meg felesleges volt megszerezni Brendan Gleesont, Chris Coopert, Zoe Saldanat, Sienna Millert vagy Ella Faningot. 

Az akciójelenetek viszont végig működőképesek voltak a filmben. Igaz, maximum csak három van benne, de azok elég jól sikerültek, főleg a film fináléjául szolgáló nagy leszámolást. Volt lendülete, és kellően keményen tudták ábrázolni egy-egy ember elhalálozását. 

Ám ez sajnos nem menti meg Ben Affleck filmjét attól, hogy egy unalmas, sokszor kapkodó és egy cseppet sem érdekes történettel bíró alkotás váljon belőle. Olyan 4/10-re tudnám belőni, amit inkább csak az a kevés akció tud megmenteni a teljes kudarctól. 

ses6hkqgrwsglax6w7ab.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekesjatekok.blog.hu/api/trackback/id/tr6012267850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása