Volt egyszer egy filmes blog...

MovieMánia

Suicide Squad - Öngyilkos osztag: Rosszabb a híre, mint amilyen...

2016. augusztus 08. - csak Porter

suicide_squad_wallpaper_1680x1050.jpg

„Szóval erről van szó... Baleknak kellettünk. Mint valami öngyilkos osztag... ”

A Warner Bros. 2014. októberében jelentette be, hogy elkészíti a DC-képregények gonoszait felvonultató Suicide Squadot, valamint annak bemutató dátumát, ami másfél évvel később, 2016. nyarára szólt. Másfél év alatt egy közel 200 millió dolláros blockbustert szinte lehetetlenség elkészíteni. A Warnernek sikerült megszereznie a keményebb zsarufilmjeiről (Kiképzés, Nehéz idők, Az utca királyai, Az utolsó műszak) híres David Ayer író-rendezőt, ami mindenképp nyerő választás volt a DC Filmuniverzum borús hangulához, majd a tavalyi Comic-Conon kiadott első előzetes is bizalomra adott okot. 

A fél éve kiadott fantasztikus, ám hangulatában jóval eltérőbb, a Queen Bohemain Rapsody dalára zúzó gonoszokat bemutató trailer aztán mindent megváltoztatott. A nézőknek nagyon bejött ez a könnyedebb hangulat, ám a rendező elmondása szerint ellőték az összes vicces jelenetet a filmből és ennél sokkal komorabb lesz, csakúgy, mint ahogy azt a Comic-Conos előzetesben bemutattak. És ekkor lépett a Warner...

8f53baa0-3a13-0134-0cc1-0a0b9a139ea7.jpg

A Batman v Superman fiaskója után már csak a Suicide Squadban bízhatott a stúdió, így átvették az irányítást Ayer fölött. Utóforgatást rendeltek el, ahol több vicces jelenetet vettek fel, jöttek a viccesebbnél viccesebb trailerek, a várakozások a tetőfokára hágtak és akkor, a bemutató elötti napokban megérkeztek a rosszabbnál rosszabb vélemények és a kritikusok hamar a béka segge alá temették a filmet. A Warner Bros.-nak most sem sikerült?

történet.png

Amanda Waller egy börtöntöltelékekből álló csapatot verbúvál össze, annak érdekében, ha újabb fenyegetés érné a világot, ők lesznek azok, akiket bevet, mivel könnyen feláldozahatóak. Ha a küldetés sikerrel jár, enyhítik a büntetésüket, valamint az is motiváló lehet - ha nem teljesítenek - a nyakukba befecskendezett bomba felrobban... Ők az Öngyilkos osztag. 

Vélemény.png

A durván negatív kritikák után már sokkal óvatosabban mentem be a moziba és jóval alacsonyabbra tettem a lécet, hogy minél kisebb csalódás érjen. Azt kell mondanom, a kritikák jóval negatívabbak, mint amilyen valójában lett a Suicide Squad - Öngyilkos osztag. Persze még így is ezer sebből vérzik a film, és nagyon sok hibája van, ám mégis valamennyire szórakoztató tud lenni. 

maxresdefault_1_10.jpg

Sokkal jobban működne az alapkoncepció, ha már lett volna előtte pár olyan képregényfilm, amiben egyes szuperhősök ellenlábasaiként tűnnek fel, megkapva a kellő alapozást. Ennek hiányába viszont bele kellett zsúfolni legalább nyolc karakter bemutatását a film elejébe, ami folytán inkább több kisfilmet látunk jobbnál jobb zenei aláfestéssekkel, amivel csak az a baj, hogy egy konkrét filmmé nem áll össze az első 15-20 perc. 

Persze ezt leszámítva a legtöbb kisfilm még így is működik, és valamennyire a főbb karaktereket be is mutatják, ám a film egyik legfontosabb kérdésére - hogy milyen lett Jared Leto Jokere - a Sucide Squadban nem igen fogunk választ kapni. A Jokerre felépített marketing ugyan ügyes volt, de hogy a filmben 10 percnél nem szerepel többet, az is biztos. 

suicide_squad_screenshot_20160803182416_2_original.jpg

Ami eléggé nagy pazarlás volt a készítők részéről, mert pont egy olyan karakterről van szó, akit nagyjából mindenki ismer, így bemutatásra nem igen szorul - valamint Leto is rendelkezik olyan színészi tehetséggel, hogy simán eljátssza - mégis helyette egy olyan semmilyen főgonoszt választottak, aki szinte nulla az egész játékidő alatt. Nulla motiváció, nulla karizma.

A csapat viszont jól működött, megvolt a kellő kémia a színészek között és senki nem okozott csalódást. Will Smith-t jó volt újra egy tökösebb szerepben látni, Margot Robbie Harley Quinnjéről már az első előzetesek óta tudjuk, hogy telitalálat és a többiek is rendben voltak. Még a sokak által utált Jai Courtney is pozitív csalódás lett.

suicide-squad.jpg

A film első fele eléggé pörög, így nagy bajok ott még nem mutatkoztak, de a második felére kicsit összeesik. Az Öngyilkos osztag is jobban működött volna, ha feszesebbre vágják, legalábbis az utolsó fél órát, mert mire elérnénk a fináléhoz, már nincs meg az a lendület, amivel működne a film. Főleg egy olyan semmilyen ellenféllel, mint amit behoztak. 

Voltak benne olyan jelenetek, amik eléggé kilógtak, vagy nem illetek bele, mint például a finálé előtti kocsmai percek. Erőtlen karakterizálás, másodpercek alatt változó hangulat, és pár olyan írói mozzanat, ami után értetlenül kérded: "Mivan?"

suicidesquad_csapat.jpg

Az előzetesen kikerült filmzenék nagyon jól voltak összeválogatva, majd a Warner kiadta a hivatalos OST-t, amiben már jóval modernebb dalok foglaltak helyet, mint a Skrillex, Wiz Kalifha, vagy Lil Wayne. Szerencsére a film tele van zsúfolva jobbnál jobb dalokkal, az, hogy ez most pozitív vagy negatív, döntse el mindenki. 

Összességében inkább egy újabb kihagyott ziccernek mondanám a Suicide Squad - Öngyilkos osztagot, mintsem egy rosszul sikerült képregényfilmnek. Hiszen egy agykikapcsolós két órás szórakozásnak elmegy, de azért szívesebben megnéztem volna a David Ayer-féle komolyabb hangulatú filmet, mint amit az első előzetes is ígért...

697989.jpg

Pontok.png

imdb.png

7.1/10

sajat értékelés.png

6/10

Borító.png

13701053_1307980492562832_695951183769961413_o.jpg

Előzetes.png

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekesjatekok.blog.hu/api/trackback/id/tr199168946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása