Volt egyszer egy filmes blog...

MovieMánia

A dzsungel könyve: Amikor a látvány könnyen elvakíthatja a nézőt

2016. május 21. - csak Porter

the-jungle-book-3840x2160-snake-kaa-mowgli-best-movies-of-2016-10220.jpg

„Amíg van egy két jó falat, s egy jó falat az csak akad...”

A Disney stúdió ebben az évben sem hagyott minket feldolgozás nélkül és most az 1967-es A dzsungel könyve című rajzfilmklasszikusán volt a sor, hogy újabb több száz millió dollárral gyarapítsa az egeres cég zsebét.

A meglepetés mostanra az, hogy nem azt a humoros és gyermeki hangvételt akarták képviselni filmjükkel, mint anno a rajzfilmmel, hanem inkább az eredeti, Rudyard Kipling 1894-es, sötétebb hangulatú novellagyűjteményéhez akartak hűek lenni. 

történet.png

Bagira, miután egy csecsemőt talál a dzsungelben, egy farkascsaládhoz viszi, hogy azok gondoskodjanak róla. 10 év után visszatér a dzsungel legfélelmetesebb állata, Sir-Kán, a tigris és feltett szándéka, hogy megölje az emberkölyköt. Mauglinak mennie kell és hol máshol lehet biztonságban, mint az emberek világában...

Vélemény.png

Mondanom sem kell, a kritikusok imádják, a nézők visszajelzései pozitívak és az ötödik hétvégéjén is még 17 milliót zsebel be hazájában, miközben világszinten már a 800 millió dolláron is túl van. Egy szóval: siker. Emellett még baromi látványosnak mondják, és sokak szerint a 3D az Avatar óta nem volt ilyen jó. 

the_jungle_book_2016-wide.jpg

Mindezek mellett nem tettem magasra azt a bizonyos lecet, mivel az előzetesek nekem nem igazán adták el a filmet és mert a klasszikus rajzfilm azon kevés Disney-mesefilmek közé tartozik, amit imádok, még akkor is, ha énekelnek benne. 

Az új A dzsungel könyvével az a baj, hogy a készítői nem igazán tudták eldönteni, hogy hány éveseknek szeretnék készíteni ezt a filmet, vagy inkább olyannyira akart szólni mindenkinek - kicsiknek és nagyoknak - , hogy végül egy stílusban folyamatosan ugráló hibrid lett belőle. Hol komorabb és sötétebb, hol bohókás hangulatot áraszt, a régi klasszikust idézve.

the-latest-poster-for-disney-s-the-jungle-book-finally-reveals-mowgli-bagheera-and-balo-781090.jpg

Azt előre tudták, hogy inkább hű akar lenni az eredeti műhöz, ám azt elfelejtették, hogy Kipling nem feltétlen gyerekeknek szánta könyvét, mivel abban a verzióban elég sok erőszak és áldozat kíséri végig Maugli kalandjait. Láthatóan abból a hangualtból is próbáltak átmenteni valamennyit, ami működött is, de aztán 180 fokos fordulatot vesz a mese és Baluval találkozva inkább egyfajta vicces haverfilmmé válik. Azt követően ismét 180 fokot vesz és visszatérnek a komorabb jelenetek. 

Amit még leginkább hiányoltam, és amiért nagyon imádom a mesefilmet, hogy ott bárki, bármennyire is gonosz karaktert képvisel, mindenki kedvelehető, mert tele van szórakoztató dolgokkal a jelenetük. Itt viszont sem Kában, sem Lajcsi királyban, sem pedig a majmokban nincs semmi kedvelhetni való, mindegyikük egytől egyig unszimpatikusak a néző számára.  

the-jungle-book-remake-king-louie.jpg

De hogy ne csak leszóljam a filmet - hiszen rossznak egyáltalán nem nevezném - dícséretet érdemel a látvány. Tényleg szemkápráztató képeket kapunk, ahhoz képest, hogy a forgatás 95%-a a zöld háttér előtt lett felvéve és csak utána lett az összes állat beleszerkesztve. Mind a dzsungel, mind a benne élő állatok teljes mértékben valósághűek lettek. 

A dzsungel könyve egy elképersztő látványvilággal megáldott mese, ám ezt az esőerdőt közömbös állatokkal töltötték meg, akik nem fognak a nézők szívéhez nőni. A történet kicsit elnyújtott és inkább törekedett a realizmusra, mint a nézők, és legfőképp a gyerekek szórakoztatására. 

junglebook1-xlarge.jpg

Pontok.png

imdb.png

7.9/10

sajat.png

5/10

Borító.png

the_jungle_book_magyar_poszter_02_a.jpg

Előzetes.png

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekesjatekok.blog.hu/api/trackback/id/tr948732680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása