Volt egyszer egy filmes blog...

MovieMánia

Deadpool: Egy idióta szuperhős haláli ámokfutása

2016. február 12. - csak Porter

deadpool1-gallery-image_1.jpg

I ain't Super, and I'm no Hero. But when you find out your worst Enemy is after your best Girl, the Time has come to be a FUCKING SUPERHERO!

1991-ben egy új figura tűnt fel a Marvel Új Mutánsok képregényfüzet lapjain, Fabian Nicieza és Rob Liefeld író-rajzoló páros segítségével. A neve Deadpool, aki a csapat ellenfeleként egy nagydumás szemétláda volt eleinte. A karakter olyan pazar olvasói visszajelzéseket eredményezett, hogy későbbi képregényekben is feltűnt mellékszereplőként. Majd gonoszból egyfajta antihőssé válva saját képregény kapott. Ezek a füzetek leginkább az idősebb korosztályt célozták meg erős nyelvezetükkel és brutális szemléltetésmódjukkal, valamint azzal a plusszal, hogy a főhős tökéletesen tudja, hogy ő egy képregény szereplője és sokszor bevonja magát az olvasót is a történésekbe.

Amint elolvasott egy Deadpool képregényt Ryan Reynolds, egyből tudta, hogy ezt a hőst neki találták ki, és 2006-ban a fejébe vette, hogy bármi áron is, de filmet készít belőle. Ám egy ilyen erőszakos alappal süket fülekre talált a 20th Century Foxnál (mivel náluk volt a karakter megfilmesítési joga), míg végül - 3 évvel később - megformálhatta kedvencét egy mellékszerep erejéig az X-Men kezdetek: Farkasban. A stúdió viszont teljesen "kiherélte" a karaktert és egy betapasztott szájú, siralmas valamit kaptunk, ami nem Deadpool volt. 

deadpool-mouth-deadpool-everything-we-know-about-the-movie-so-far-jpeg-139310.jpg

De Reynolds nem adta fel, és folyamatosan ostorozta a Fox stúdiót, de nem sok sikerrel járt. Míg végül történt valami: 2014-ben az internetre került egy tesztvideó, amit Tim Miller készített Reynoldssal, hogy megmutassák, miképp képzelik el a filmet. Hatalmas rajongás követte az alig 2 perces produkciót, és ezt látva a Fox végül bólintott a Deadpool-filmre, ami egy családbarátibb, PG-13-as verzió lett volna. Újabb lobbizás után végül csak megkapta a project a megérdemelt R-besorolást, és hozzá 58 milliót, amivel megkezdődhetett Deadpool és a készítők ámokfutása.

történet.png

Wade Wilson az exkommandós testét megtámadja a rák, és szétterjed a testében. Egy cég lehetőséget ajánl neki, hogy nemcsak kigyógyítja a rákból, de erősebbé, és elpusztíthatatlanná is teszi. Minden mindegy alapon és persze szerelme végett is, részt vesz a kísérletsorozaton, de hamar kiderül, hogy nem szuperhőst akarnak belőle csinálni, csupán rabszolgát. Wilson meggyógyul a rákból, sőt elpusztíthatatlanná is válik, ám a szer mellékhatásaként elcsúful az egész teste. Wade bosszút forral azokért, akik ezt tették vele. 

Vélemény.png

Bármennyire is el vagyunk halmozva jobbnál jobb képregényfilmekkel, mind a Marvel, mind a DC Comics jóvoltából, leginkább a tiniket célozzák meg ezekkel a filmekkel és csupán kevés olyan szuperhősmozi születik, ami társainál jóval bevállalósabb, erőszakosabb és leginkább a felnőtt közönség szórakoztatása a célja. Persze, voltak próbálkozások a 300, a Watchmen - Az örzők, a Ha/ver, a Dredd vagy a tavalyi Kingsman személyében, de mégis ezek inkább a kisebbségekhez tartoznak. Néha jól jön egy kis vérfrissítés, mint amilyet a Deadpool adott most. 

mv5bnte0ntk2mtu1n15bml5banbnxkftztgwndy2oty5nze_v1_sx1857_sy859.jpg

A Deadpool új reformot hozott el a képregényfilmek világába. Mindent, amit eddig láttunk, vagy tudni véltünk ezekről a filmekről, azt most felrúgja ez az antihős. Már a főcímben sem azt tudatja velünk, mi a neve a készítőknek, hanem azt, hogy mekkora "barmok" csinálták ezt az egész alkotást - és ez még csak a film első 2 perce.

Ezzel a szarkasztikus, iróniával teli, sokszor obszcén módon tálalt dumával van tele a film egésze. És nem kímél senkit sem! Ha kell a gyártó stúdiónak, vagy az általuk készített X-Men franchisenak szól be, de attól sem riad vissza, hogy a főhőst alakító Ryan Reynolds saját magát vagy épp az előző filmjeit alázza porrá. Igen, ennek a filmnek semmi és senki sem szent!

mv5bmty3nti0oda0of5bml5banbnxkftztgwmdy2oty5nze_v1_sx1857_sy859.jpg

Ha már Reynoldsnál tartunk, talán mondanom sem kell, hogy nem véletlenül akarta ezt a filmet és ezt a szerepet, mert már akkor is tudta, hogy ez a karakter őt illeti, és csak ő képes tökéletesen eljátszani ezt a piros gúnyás idiótát. Valóban! A Deadpool minden percében érződik, hogy Ryan Reynolds lubickol ebben a szerepben és eggyé válik ezzel a szuper(anti)hőssel. Teljes mértékben nevezhetjük ezt a 108 percet egy one-man-shownak, hiszen itt mindenki eltörpül a főszereplő mellett és csak annyira skiccelték fel a többi szereplőt, hogy nagyjából el tudjuk őket helyezni a sztoriban. 

Amiért szintúgy jár a dicséret, az a pazar módon használt idősíkok, amikhez sokat hozzátettek a jó ritmusban vágott jelenetek. Valamint remekül használták ki a 4. fal lebontásában rejlő poénokat. Már a képregényben is megvolt ez az adalék, és tökéletesen átemelték ezt a filmbe is. Mindig a lehető legjobb pillanatban szól ki a főhős a nézőknek, akár valami hozzáfűznivalót a cselekménnyel kapcsolatban, vagy csak éppen elereszt egy laza egysorosat.

mv5bmjm0ode3nda5ml5bml5banbnxkftztgwmjy2oty5nze_v1_sx1857_sy859.jpg

Viszont mégsem tudott tökéletessé válni a Deadpool, mégpedig az első képregényfilmek tipikus, elengedhetetlen adaléka miatt, ami az eredettörténet. Csodálom, hogy ezen a téren nem merték meglépni azt a tökösséget a készítők, hogy felrúgva ezt a szabályt is, egyszerűen kihagyják, vagy csak minimális játékidőben foglalkoznak vele.

Bármennyire is pörög a film akkor, amikor Deadpool van a vásznon, a lendületes tempót megszakítva jó pár elnyújtott flashback (visszatekintés) formájában megjelenik a romantikus és a drámai szál is. Míg a romantika egészen jól működik is a maga beteg módján, addig a drámai-szál egyáltalán nem. Azoknál a részeknél túl nagy komolyságot akartak beleerőltetni a cselekménybe, ami nem fér össze a film alapból viccesre vett hangulatával. 

mv5bmtc1nja1njazmf5bml5banbnxkftztgwmjy0ody0nje_v1_sx1857_sy859.jpg

Viszont a visszatérő negatívumot leszámítva még így is egy parádésan elkészített, pofátlan mozit kapunk, ami szuperhősfilm létére jóval viccesebb, mint az utóbbi tíz év vígjáték termésének legtöbbje. A magyar szinkron hozta a megfelelő szintet, így azzal sem volt kimondottan baj. Ám lehet majd egy feliratos, rendezői változat még nagyobbat fog dobni az egészen. Addig is mindenki menjen el, és nézze meg a tökéletes Valentin napi moziélményt!

deadpool-banner.jpg

Pontok.png

imdb.png

8.8/10

sajat értékelés.png

8/10

Borító.png

deadpool_campc_1000x1443_16e.jpg

Előzetes.png

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekesjatekok.blog.hu/api/trackback/id/tr738382490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása